ABD merkezli New York Times gazetesi, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını ele alan haberlerde belirli ifadelerin kullanılmaması yönünde talimat verdi. Gazete çalışanları, Soykırım ve etnik temizlik gibi ifadelerin yerine, Filistin’in ‘nadir durumlarda’ söz konusu edilmesi gerektiği ve ‘işgal altında’ ifadesinin kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıldı. Gazetenin editörleri Susan Wessling, Philip Pan ve ekip, bu konuda bir kılavuz hazırladı.
Kılavuzda aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından 1948’den beri kullanılan ‘mülteci kampları’ ifadesinin de kullanılmaması gerektiği belirtildi. Buna ek olarak, NYT çalışanları tarafından yapılan açıklamalara göre, yayınlanan bazı haber metinlerinde İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına ‘saygılı’ bir şekilde yaklaşıldığı ve konunun tarihsel arka planına hakim olmayan birinin bu durumu mantıklı görebileceği ifade edildi.
Gazetenin İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında kullandığı dil konusunda tartışmalar yaşandığı ve bu nedenle kılavuzun sürekli güncellendiği belirtildi. The Intercept’in yayınladığı rapora göre, NYT’den diğer bazı Amerikan gazeteleri de öldürülen Filistinli siviller için bazı ifadelerden kaçındığı ve İsrailli siviller için farklı bir dil kullandığı görüldü.
Örneğin, NYT’nin 24 Kasım’da yayınladığı haberlerde ‘katliam’ kelimesinin İsrailli siviller için 53 kez, öldürülen binlerce Filistinli sivil için sadece 1 kez kullanıldığı tespit edildi. Ayrıca, Filistin’in İsrail’e yaptığı saldırıları ‘terör eylemi’ olarak nitelerken, İsrail’in ölümle sonuçlanan saldırıları için farklı ifadeler kullandığı raporda belirtildi.
7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e kapsamlı saldırı düzenlemesiyle başlayan olaylar sonucunda on binlerce insanın öldüğü ve yaralandığı ifade edildi. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında ise binlerce çocuk ve kadının hayatını kaybettiği belirtildi. Bu saldırılar, NYT gibi Amerikan medya kuruluşlarının dil kullanımını ve habercilik anlayışını da tartışmaya açtı.