Almanya, zor bir ekonomik süreçten geçiyor.
Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, hükümetin yayımladığı ekonomik büyüme raporuna dair bilgiler vermek üzere Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, bu yıl için ocak ayında yüzde 0,3 olarak öngörülen büyüme beklentisinin sıfıra indirildiğini duyurdu.
YÜZDE 0’A DÜŞÜRÜLDÜ
Habeck ayrıca, gelecek yılın büyüme tahmininin ise yüzde 1,1’den yüzde 1’e revize edildiğini belirtti. Ekonominin, iki yıllık resesyon sonrası zor bir dönemle yüzleştiğinin altını çizen Habeck, ABD’nin belirsiz ticaret politikalarının Alman ekonomisini bir kez daha önemli zorluklarla baş başa bıraktığını vurguladı.
Habeck, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri tehdidi ve uygulamasının, Alman ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin büyüme tahminlerinde düşüşe sebep olduğunu ifade etti.
“BÜYÜMEMİZİ ETKİLEYEBİLİR”
Görevini devretmek üzere olan Habeck, Almanya’nın küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunun ve dış ticaretteki yüksek açıklığın, yeni ABD korumacılığının ekonomik büyümeleri üzerinde hem doğrudan hem de dolaylı olarak önemli etkileri olabileceği uyarısında bulundu.
Zorlu jeopolitik ve ekonomik şartlarda yeni federal hükümetin üstlenmesi gereken görevler bulunduğunu belirten Habeck, 6 Mayıs’ta kurulum aşamasına geçmesi beklenen yeni koalisyon hükümetinin kalifiye iş gücü açığını kapatması, yatırımları artırması ve dijitalleşmeyi hızlandırması gerektiğini vurguladı.
Habeck, “Kendi ev ödevimizi yapmamız son derece önemli olacak.” şeklinde konuştu.
İHRACAT DÜŞECEK
Alman ekonomik yönetimi, 2024’te ortalama yüzde 2,2 seviyesindeki enflasyonun, 2025’te yüzde 2’ye düşeceğini ve 2026’da da yüzde 1,9’a gerileyeceğini öngörüyor.
2025 yılı için işsizlik oranının yüzde 6’dan 6,3’e yükseleceği tahmin ediliyor. 2026’da ise işsizlik oranının yüzde 6,2 olması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl ihracatın yüzde 1,1 gerilediği ve Alman ürünlerinin zayıflayan rekabet gücü ile artan jeopolitik gerginlikler nedeniyle 2025’te bir önceki yıla göre yüzde 2,2 daha düşmesi öngörülüyor.
2026 yılında ise ihracatın yüzde 1,3 artması bekleniyor.
EKONOMİ BÜYÜMEDE ZORLANIYOR
Tarife savaşlarının ve ABD Başkanı Trump’ın açıklamalarının, küresel ticaret üzerindeki olumsuz yansımalarına dair endişelerin arttığı günümüzde, birçok analist, Trump’ın gümrük vergisi politikalarını Alman ekonomisi için “özel bir risk” olarak değerlendirmekte.
Diğer yandan, bölgedeki ülkelerle kıyaslandığında daha fazla imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, kalıcı zayıflıklar nedeniyle kırılganlığını sürdürmekte. Ülkenin ekonomik durumu, 2024 yılının tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında küçülecek.
Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlar, ekonomide yavaşlamaya yol açarak, art arda ikinci yıl küçülmeyi beraberinde getiriyor. Ekonomi, 2023 yılında yüzde 0,3 oranında daralmıştı.
Son iki yıldır büyüme gerçekleşmeyen tek G7 ekonomisi olan Almanya, eğer bu yıl da büyümezse, ardı ardına üçüncü yıl da aynı durumu yaşayacak.