Türkiye genelinde büyük bir sorun teşkil eden ve halk sağlığı için ciddi tehdit oluşturan başıboş köpekler, her geçen gün artan ölüm ve yaralanmalara neden olmaya devam ediyor. Bu başıboş köpek sorununa çözüm arayışları devam ederken, Batı ülkelerinin çözüm konusunda yeterince destek vermediği görülüyor.
Geçtiğimiz Mart ayında Almanya Ankara Büyükelçiliği’nde görevli Thomas Huber ve Janine Kardes, başıboş köpek sorununu görüşmek üzere Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu (HayFed) isimli dernek ile bir araya geldi. Toplantı sonrasında HayFed, sahipsiz hayvanlar konusunda çözüm önerilerini Alman yetkililere iletti.
Ancak Almanya, kendi ülkesinde başıboş köpeklere sıfır tolerans politikası uygularken, Türkiye için seyahat uyarılarında ‘kuduz aşısı olunması’ tavsiyesinde bulunuyor. Bu durum, Almanya’nın Türkiye’ye yönelik ikiyüzlü bir politika izlediği şeklinde yorumlanıyor.
Almanya’da başıboş köpekler için ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Öyle ki, kendi sahip olduğu evcil hayvanı sokağa bırakan bir kişiye 25 bin euroya kadar para cezası ve 3 yıla kadar hapis cezası uygulanabilmektedir. Ayrıca Almanya’da köpek sahipleri köpek vergisi ödemek zorundadır ve tehlikeli olarak sınıflandırılan köpekler için daha yüksek vergiler belirlenmiştir.
Almanya’da başıboş köpeklere sıfır tolerans politikası izlenirken, Türkiye’nin kuduz riski en yüksek ülkeler arasında olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye kuduz hastalığı konusunda daha riskli bir ülke konumundadır. Diğer Avrupa ülkeleri ise daha düşük riskli olarak değerlendirilmektedir.
Başıboş köpek sorunu Türkiye’de giderek artarken, hükümetin bu konuda çözüm bulma çabaları devam etmektedir. Avrupa ülkelerinde başıboş köpek sorununun nasıl çözüldüğüne dair yöntemler Türkiye tarafından incelenmekte ve alınacak önlemler belirlenmektedir. Ancak başıboş köpeklerin neden olduğu ölümler ve yaralanmalar devam etmekte, bu soruna acil çözümler bulunması gerekmektedir.