Albaraka Türk, 2024 yılı itibarıyla konsolide olmayan net karını bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında yüzde 26’lık bir artışla 4,3 milyar lira olarak açıkladı.
Bankadan yapılan resmi açıklamaya göre, Albaraka Türk‘ün aktif büyüklüğü 2024 yılında, geçen yıla oranla yüzde 34’lük bir artış göstererek 311 milyar liraya ulaştı.
Bu dönemde bankanın nakdi kredileri de yüzde 36 oranında artarak 148,5 milyar lirayı buldu.
Öte yandan, bankanın takipteki alacaklar (NPL) oranı yüzde 1,36’ya gerilerken, özel karşılık oranı ise sektör ortalamasının üzerinde kalarak yüzde 88 seviyesine yükseldi.
2024 yılının sona ermesiyle birlikte bankanın özel cari ve katılma hesapları aracılığıyla topladığı fon miktarı 205 milyar liraya yaklaştı. Bu hesapların, bankanın toplanan fonlar içindeki oranı ise bankacılık ve katılım sektörü ortalamasını geçerek yüzde 50 olarak belirlendi.
Toplanan katılım fonları, Albaraka Türk’ün toplam yükümlülüklerinin yüzde 66’sını teşkil etmekte. Banka, sürdürülebilir karlılık hedefi doğrultusunda büyümeye devam ederken, önceki yıl da dengeli bir büyüme trendini sürdürdü ve karlılık kapasitesini artırma çabalarını devam ettirdi.
Açıklamada, Albaraka Türk Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Malek Temsah’ın görüşlerine de yer verildi. Temsah, karlılık artışlarının sektörün ortalamasının üzerinde sürdüğünü ve toplam karın yüzde 26 artışla 4,3 milyar liraya çıktığını belirtirken, ortalama öz kaynak karlılığı oranlarının ise yüzde 27,1 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Temsah, bankanın toplam serbest karşılıklarının, 2,1 milyar lirası geçen yıl olmak üzere 7,3 milyar liraya çıktığını ve ihtiyatlı karşılık ayırma politikasını sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, geçen yıl sonundaki yüzde 1,65 olan takipteki kredi oranını yüzde 1,36’ya düşürdüklerini ve karşılık oranlarının da sektör ortalamasının üzerinde yüzde 90’a yakın bir seviyede tutulduğunu vurguladı.
Geçtiğimiz yıl 120 milyon dolarlık bir sermaye benzeri kredi ile sermaye yapılarını güçlendirdiklerini dile getiren Temsah, bu sayede fon kullandırma yeteneklerini artırdıklarını aktardı. Temsah, “Sektöre göre en yüksek seviyede serbest karşılık ayıran banka olarak, serbest karşılıklarımızı sermaye tamponu olarak görmekteyiz. Enflasyon muhasebesinin gündemden kalktığı ve parasal sıkılaştırmanın sürdüğü bu dönemde, ayırdığımız yüksek seviyelerdeki serbest karşılıklarımızı sermaye kapasitemizi artırmak ve reel sektöre olan desteğimizi güçlendirmek amacıyla kullanma alternatiflerini değerlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Temsah, ayrıca sürdürülebilir bir gelecek vizyonu ile hareket ettiklerinin altını çizerek, “Uluslararası sürdürülebilirlik standartlarına uyum sağlamak için ulusal mevzuatı yakından takip ediyoruz. Bu kapsamda Albaraka Türk, sürdürülebilir finans ilkeleri doğrultusunda, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) çerçevesinde proje finansmanı kriterlerini belirlemiş ve Sürdürülebilirlik Finans Çerçeve Belgesi’ni yayınlamıştır.” ifadelerini kullandı.