Girişimcilik ve Kurumsallaşma Üzerine Derinlemesine Tartışmalar
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi ve Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) iş birliğiyle düzenlenen “Aile Şirketlerinde Girişimcilik & Kurumsallaşma Paneli”, Ankara’da gerçekleştirildi. Etkinlik, TÜGİAD Ankara’nın ev sahipliğinde yapıldı ve önemli isimlerin katılımıyla zenginleşti. Açılış konuşmalarını TÜGİAD Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Çakmaklı, TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten ve TAİDER Ankara İl Temsilcisi Özgür Nalçakar yaptı. Panelin moderatörlüğünü ise TAİDER üyesi ve Canpa Holding Yönetim Kurulu Üyesi Melike Özcan üstlendi.
TÜGİAD ve Aile Şirketleri: Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Adımlar
Aykut Çakmaklı, etkinliğin açış konuşmasında sivil toplum kuruluşlarının Türkiye için taşıdığı önemi vurguladı. “Bizler, yeri geldiğinde siyaset ve ekonomi arasında köprü görevi gören kuruluşlarız. İş dünyasının yaşadığı sıkıntılara ve sorunlara çözüm üretmek amacıyla projeler geliştiriyoruz,” dedi. Çakmaklı, TÜGİAD’ın 1986 yılından bu yana genç iş insanlarını desteklediğini belirterek, “Bugün 1000’den fazla üyesiyle, 50’den fazla ülkede ticaret yapan TÜGİAD ailesi, 60 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmıştır,” ifadelerini kullandı.
Çakmaklı, son 1,5 yıllık süreçte Türkiye’de 123, yurt dışında 11 olmak üzere toplam 134 etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, TÜGİAD’ın 2023 yılında Hindistan, 2024 yılında ise Brezilya’da düzenlenen G20 Genç Liderler Zirvesi’nde Türkiye’yi başarıyla temsil ettiğini vurguladı. “Bugün hep birlikte, geleceğin daha güçlü, daha dirençli, daha vizyoner aile şirketlerini inşa etmek için önemli bir adım atıyoruz,” diyerek sözlerini tamamladı.
“Ailede birlik, işletmede sürdürülebilirlik”
TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten, açış konuşmasında derneklerinin bir topluluk olduğunu ifade etti. “Ailede birlik, işletmede sürdürülebilirlik mottosuyla 2012 yılında kurulduk ve bu mottoyla hareket ediyoruz,” dedi. Olten, Türkiye genelinde 900 üyeye sahip olduklarını ve temsilciliklerinin Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Denizli’de bulunduğunu belirtti.
Olten, şimdiki nesiller, gelecek nesiller ve yaşını almış nesiller olarak üç gruba ayrıldıklarını ifade ederek, “Amacımız gelecek nesillerdeki genç arkadaşlarımızı iş hayatına ve işe adapte olmaya hazırlamak,” dedi. Ayrıca, “Sağlıklı, kurumsallaşmış işletmeleri yeni nesillere olanak tanıyacak bir yapıya dönüştürmek için destek olmaya çalışıyoruz,” şeklinde konuştu.
”Başarı birlikte yönetmekten geçiyor”
Açılış konuşmalarının ardından panel, Melike Özcan’ın moderatörlüğünde Ahu Serter ve Necati Ekiz’in katılımıyla gerçekleştirildi. Ahu Serter, gençlerin üniversite dönemindeki başarılarının ardından iş hayatında karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti. “Üniversitelerdeki başarı oranlarına baktığımızda genel olarak kadınlar önde, ancak ondan sonra kadınlar geriye düşmeye başlıyor. Başarı birlikte yönetmekten geçiyor,” ifadelerini kullandı.
Necati Ekiz ise, “Teknolojinin önünde olmamız lazım. Geleceğin teknolojisi birilerine fayda sağladı, ilk olarak teknolojiye bakmamız lazım,” diyerek girişimciliğin önemine vurgu yaptı. Panel, katılımcıların aile şirketlerinde girişimcilik kültürünün korunması, profesyonel yönetim modellerine geçiş ve gelecek kuşakların sürece dahil edilmesi konularında değerli bilgiler edinmesiyle sona erdi.
Etkinlik sonunda, TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten ve TAİDER Ankara İl Temsilcisi Özgür Nalçakar ile panelistlere plaket takdim edildi ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.