G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,62
CNY4,88
GBP44,85
EURO/USD1,10
BIST9.182,54
Petrol79,78
GR. ALTIN2.926,68
BTC2.155.444,79

Aile Hekimliği Sistemi Tehlikede!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının üyesi olduğu Birlik ve Dayanışma Sendikası, yönetmelik taslağının aile hekimliği sisteminde çalışmayı zorlaştıracağını ve bu nedenle birçok aile hekimi, ebe ve hemşirenin artık Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışamayacağını belirtti. Sendika Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “Aile hekimliği sürekli değişen görevlendirmeler ile hekim, ebe ve hemşirelerin yerine başka isimlerle devam ettirilecekse zaten anlamını yitirmiş olacak” şeklinde konuştu.

Dr. Mengücük, yönetmelik taslağıyla birlikte aile hekimliği sistemine getirilecek yeni koşullar hakkında şunları söyledi: “Yönetmelik taslağı, mali kayıplar dışında mesleki gereklere aykırı ve sürdürülemez hedefler içeriyor. Üstelik cari ödenekten kesintilerle aile hekimliğini imkansız hale getiriyor.”

Aile hekimine kayıtlı nüfusun 3500’e düşürülmesiyle, hastaların kendi istekleri dışında başka birimlere yönlendirilmesi riski ortaya çıkıyor. Dr. Mengücük, “Kendi hekiminde kayıtlı hastaların bu durumda başka bir birime aktarılması kaçınılmaz hale geliyor, bu da aile hekimliğinin kolay ulaşılabilir olma özelliğini bozuyor” şeklinde açıklama yaptı.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, aile sağlığı merkezlerine yönelik düzenlemeler yapılmadan istenen hedeflerin akılcı ve bilimsel olmadığını vurguladı. Mengücük, aile hekimlerinin sorumluluk alanlarının genişletilmesinin, hukuki açıdan da sorunlu olduğunu belirtti.

Dr. Mengücük, yönetmelik taslağının mesleki itibarı zedeleyen ve sağlık hizmeti kalitesini düşüren maddeler içerdiğini ifade ederek şunları söyledi: “Popülist ve siyasi kaygılarla mesleki etik ve gereklilikler değiştirilmeye çalışılıyor. Bu taslağın hiçbir şekilde yürürlüğe girmemesi gerektiğini ve bu konuda güçlü tepki göstereceğimizi bildirmek istiyoruz. Şiddet, aşı tedariki ve reçete-rapor sistemleri gibi acil çözüm bekleyen sorunların gündeme alınması gerektiğini vurguluyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Aile Hekimliği Sistemi Tehlikede!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!