Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın eylemlerine karşı yeni bir önlem paketi uygulamaya koydu. 9 Ekim 2023 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan karara göre, yapılan kısıtlayıcı tedbirler 9 Ekim 2025 tarihine kadar geçerliliğini sürdürecek. Bu yeni yaptırımlar, Rusya hükümetinin Avrupa Birliği’ne ve üye ülkelerine yönelik temel değerleri, güvenliği, bağımsızlığı ve bütünlüğü tehdit eden eylem ve politikalara odaklanacak.
AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, yeni hazırlanan yaptırımların hedefinde, Rusya’nın AB’ye ve üye ülkelerine karşı sergilediği zayıflatıcı eylemler içinde yer alan kişi ve kurumların bulunduğu belirtildi. Bu bağlamda, yaptırımların amacının; seçim süreçlerinin ve demokratik yapıların işleyişinin engellenmesi, ekonomik faaliyetlere yönelik tehditler ile sabote edilmesi, kötü niyetli siber saldırılar ve göçmenlerin istismar edilmesi gibi çeşitli hibrit tehditlerin önüne geçmek olduğu vurgulandı.
AB Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yeni kararın, Rusya’nın Avrupa’da gerçekleştirdiği hibrit faaliyetlerin artmasına karşı bir tepki olarak alındığını ifade etti. Borrell, bu durumun, AB’nin üye ülkeleri ve ortakları üzerinde yaratmaya çalıştığı istikrarsızlaştırıcı etkilere karşı bir duruş sergilediğini belirtti. “Rusya, direncimizi ve istikrarımızı baltalamayı başaramayacaktır,” diyerek, bu eylemlerin bir bedelinin olduğu mesajını dile getirdi.
Yapılan bu açıklamalar, Rusya’nın AB ülkelerinde var olan demokratik süreçleri ve güvenlik durumunu olumsuz etkileyici stratejilerine karşı güçlü bir cevap niteliği taşıyor. Özellikle Rusya’nın, Avrupa topraklarında gerçekleştirdiği hibrit operasyonların artması endişe verici bir durum olarak gösteriliyor. Bu yeni yaptırımlar, sadece siyasi değil ekonomik alanlarda da gözlemlenecek etkileri hedefliyor.
Yaptırımların içeriği ve kapsamı detaylandırılmazken, hedef alınacak kişi ve kurumların listesi üzerinden ilerlenmesi bekleniyor. Bu bağlamda, aynı zamanda AB ülkeleri arasındaki dayanışmanın önemine de vurgu yapılıyor. Üye ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiği ve ortak tehditlerle mücadelede kararlı bir duruş sergilemeleri gerektiği ifade ediliyor.
Kısacası, AB’nin bu son kararı, Rusya’ya karşı uzun vadeli bir stratejinin parçası olarak görülebilir. Avrupa, bu tedbirlerle hem kendi iç güvenliğini artırmaya çalışmış hem de uluslararası alanda daha güçlü bir duruş sergilemek istemektedir. Yapılan bu önlemler, gelecekte benzer tehditlerle karşılaşmamak adına AB’nin almış olduğu önemli bir adım olarak kayıtlara geçiyor.