G-QXXHXL9JW0
USD34,18
EURO38,20
CNY4,88
GBP45,93
EURO/USD1,12
BIST9.829,19
Petrol70,91
GR. ALTIN2.937,29
BTC2.227.088,90

ABD’nin Irak’tan çekilmesi Türkmenler için ne anlama geliyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2003 yılında, ABD’nin “Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahları var” diyerek Irak’a girmesiyle başlayan işgali, 2011 yılında “Pardon” diyerek sonlandı. Ancak ABD’nin çekilmesiyle bıraktığı Irak, üçe bölünmüş durumda kaldı. Kuzey bölgesi ise Kürtler için ayrılmıştı. Bu ayrımın en büyük engeli Türkmenler olmuştu. Bu nedenle Türkmen yurdu olan Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve Musul’da Türkmenler yurtlarından edildi. Tapu dairelerini yakıp yıkarak Türkmenleri ispat edemeyecek hale getirdiler. Türkmenler soykırıma uğratıldı ve IŞİD’e bunu yaptırdılar. Tarihi mirasları da yok edilen Türkmenler, zulüm altında yaşamaya başladılar.

IŞİD’in 2014’te başlattığı saldırılar sonucunda Türkmenlere büyük zulümler yapıldı. Mezopotamya ve Suriye’de hüküm sürmüş Zengiler’e ait yapılardan Yahya Ebu el-Kasım Türbesi, İmam Avnüddin Türbesi ve El-Nuri Ulu Camii gibi tarihi yapılar yerle bir edildi. Osmanlıların 1881 yılında inşa ettiği Paşa Cami de dahil olmak üzere Türk izlerini taşıyan her şey yıkıldı. Tarihi kaynaklarda Türk şehri olarak tanımlanan Kerkük ise özellikle önemliydi. İngiliz istihbaratçı Ely Bannister Soane, Kerkük’ün Türkmenleri, meyveleri ve ham petrolü ile ünlü olduğunu belirtmişti.

Bugün Gazze’deki doğal gaz için Filistin’de katliam yapanlarla, Suriye’nin kuzeyini Araplardan temizleyip Kürtlere teslim etmek isteyenler aynı zihniyete sahip olarak görülüyor. ABD’li emekli Albay Douglas McGregor’un itirafına göre, Türkiye’ye saldırmaları için Suriye’de güçlerini hazırlıyorlar. PKK ve benzeri örgütleri silahlandırarak Türkiye’ye saldırmaları için teşvik ettiklerini belirtiyorlar.

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Talabani ailesine yakın Kürdistan Yurtsever Birliği’nden Rebvar Taha’yı Kerkük Valisi olarak atadı. Ancak bu atama adil bir seçim sonucunda değil, Bağdat’ta gerçekleştirilen bir otel toplantısında yapıldı. Seçimlerde Türkmenlerin temsilini engelleyen Kürt partileri, Kerkük Valisi ve Kerkük İl Meclis Başkanı’nı belirledi. ABD’nin yerleştirdiği temsili kota sistemiyle yapılan bu atamalar, demokrasi kisvesi altında gerçekleştirildi. Tüm dünya sessiz kalsa da tarih, yaşananları not etmeye devam edecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD’nin Irak’tan çekilmesi Türkmenler için ne anlama geliyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!