ABD, elektrikli otomobil teşvikine hayır dediği bir dönemde, lityum ve nikel üreticileri ciddi zorluklar yaşamaktadır. Bu durum, milyarlarca dolarlık projelerin duraklatılmasına ve toplu işten çıkarmalara yol açmıştır. Amerikalılara, elektrikli araçların üretim şirketlerini büyüteceği ve ülke çapındaki küçük kasabalara iş akışı sağlayacağı vaadi verilmişse de elektrikli araçlara olan talep artış gösterse de kısa sürede yüzde 50’lere kadar düşmüştür.
Elektrikli araçlarla ilgili ilginin azalması, lityum fiyatlarının düşmesine ve lityum tesislerinde toplu işten çıkartmalara neden olmuştur.
Ford, Michigan’daki lityum fabrikasında 1.400 kişiyi işten çıkarmış, General Motors ise Detroit’teki fabrikasındaki yaklaşık 1.000 işçinin tamamının işine son vermiştir.
Ayrıca, elektrikli araçlar, standart gazlı araçlara kıyasla daha uzun sürede satılmaktadır. Bu durum, şirketleri alıcıları çekmek için çeşitli indirimler sunmaya teşvik etmektedir.
General Motors (GM) ve Ford gibi büyük şirketler, planlı üretim tesisleri açma sözlerini tutamamış ve elektrikli araç geliştirme ve akü üretim tesislerini genişletme çalışmalarını yavaşlatmak zorunda kalmıştır.
Ayrıca, Başkan Joe Biden’ın 2032 yılına kadar ABD’de satılacak arabaların üçte ikisinin tamamen elektrikli olmasını sağlamayı hedefleyen iklim yasasından vazgeçmesi beklenmektedir.
Bu durum, elektrikli araç satışlarının beklenenden daha yavaş artması nedeniyle lityum ve nikel üretiminde yavaşlamaya sebep olmuş ve bu da sektörde iş kayıplarına yol açmıştır.
Güney Carolina’da bulunan bir lityum fabrikası inşaatının durdurulması ve yüzde dördünü işten çıkarmalar gibi zorunlu kararlar, bu durumun en somut kanıtları arasındadır. Bu gelişmeler, ABD’nin lityum ve nikel üretim şirketlerini olumsuz yönde etkilemiştir.