ABD’de her 10 siyahiden 8’inin ırkçılığa maruz kaldığı bir ortamda, Almanya’da da benzer şekilde siyahilerin %77’si ırklarından ötürü ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Ülkeler arasında kurumsal ve bireysel ırkçılığın artış göstermesine rağmen, çeşitli ülkelerde vatandaş olmalarına rağmen ayrımcılığa maruz kalan etnik gruplar bulunmaktadır. Güney Afrika’nın Apartheid yasalarını protesto eden göstericilere yapılan saldırı sonucunda 21 Mart 1960’ta polis tarafından açılan ateşte 69 kişi hayatını kaybetmiş, bu durum uluslararası platformda ırk ayrımcılığına dikkat çekilmesine sebep olmuştur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1965’te kabul edilen “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme” ise 88 ülke tarafından imzalanmıştır. Irk ayrımcılığının dünyada hala sürdüğü ve ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinde siyahilerin en çok ayrımcılığa maruz kalan grup olduğu belirtilmektedir. Siyahilerin yanı sıra Asyalılar da ayrımcılığa maruz kalan gruplar arasındadır.
ABD’de siyahilere yönelik kurumsal ırkçılıktan dolayı yaklaşık her 10 siyahiden 8’i ayrımcılıkla karşılaşmaktadır. Beyaz üstünlükçü nefret gruplarının sayısının arttığı ABD’de siyahi Amerikalılar, iş hayatında ayrımcılığa maruz kaldıklarını düşünmektedirler. Özellikle siyahilerin yanı sıra Asyalılar da ırk ayrımcılığına maruz kalan gruplardandır. Avrupa’da yaşayan siyahiler ise en çok Almanya ve Avusturya’da ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Almanya’da katılımcıların %77’si, Avusturya’da da %76’sı, son 5 yılda en az bir kez ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etmiştir. Fransa’da siyahilerin çoğunluğu ayrımcılıkla karşılaştığını belirtmiş ve ayrımcılığın kamusal alanlarda gerçekleştiğini ifade etmiştir.
İngiltere’de ise her üç kişiden biri en az bir kez farklı türde ırkçı saldırıya maruz kalmıştır. Siyahilerin %40 ila %50’si günlük yaşamlarında ırkçılığa maruz kalmaktadır. Mart 2021-Mart 2022 döneminde İngiltere’de 155 bin 841 nefret suçu kaydedilmiş olup, bu suçların çoğunluğu ırk gerekçelidir ve bu suçlar ülke genelinde büyük bir sorun oluşturmaktadır. Irk ayrımcılığı konusunda her ülkede farklı boyutlarda sorunlar yaşanırken, uluslararası platformlarda da bu konuya dikkat çekilmekte ve ayrımcılığın önlenmesi için çaba harcanmaktadır.