Türk mutfağının köklü lezzetlerinden biri olan tarhana çorbasının yapımında kullanılan ve tescillenen ‘Amasya sıkma tarhanası’ bu yılki sezonuna girdi. Keloğlan filmlerine de ilham kaynağı olan bu besin, birçok faydasıyla öne çıkıyor.
Yoğurt, buğday unu, kırık yarma ve yumurta gibi malzemelerin karıştırılmasıyla hazırlanan harç, elle sıkılarak şekillendirilip yaz aylarında, özellikle temmuz ve ağustos sıcaklarında doğal ortamda kurutuluyor. Tarhana, kış aylarında özellikle çocuklar için besleyici bir çorba kaynağı olarak tüketiliyor.
Kökeni Orta Asya’ya uzanan tarhana ile ilgili deneyimlerini paylaşan Fatma Hatipoğlu, “Amasya’mızın coğrafi işaretli sıkma tarhanasını yapmaya başladık. Bu tarhanaya Keloğlan tarhanası diyoruz, çünkü ona da filmlerinde yer verilmiş. Fast food yerine doğal ürünlerle hazırlanan bu tarhanayı tercih etmenizi öneriyoruz” şeklinde konuştu.
Uzun yıllardır semt pazarında bakliyat ürünleri satan Metin Kantarcı ise tarhananın faydalarını değerlendirerek, “Tarhana her derde deva gibidir. Sıcak bir şekilde içilmesi ideal. Kışın en çok tükettiğimiz lezzetlerden biri; nohutlu ve naneli tarhana çorbasını oldukça seviyoruz” ifadelerini kullandı. – AMASYA