USD40,19
%0.22
EURO47,11
%0.08
EURO/USD1,17
%-0.10
BIST10.358,46
%0.26
Petrol70,36
%2.51
GR. ALTIN4.336,96
%1.24
BTC4.709.279,51
%-0.22
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Uluabat Gölü’nde Manda Yetiştiriciliği

Uluabat Gölü’nde Manda Yetiştiriciliği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki Uluabat Gölü kıyısında konumlanan kırsal Karaoğlan Mahallesi’nde, mandalar yıl boyunca suya girerek hem serinlemekte hem de parazitlerinden arınarak süt verimini artırmaktadır.

Karaoğlan, Uluabat Gölü’nün geniş havzasında etkili bir manda yetiştiriciliği merkezi olarak ön plana çıkıyor. Sabahları, sahipleri tarafından ahırlarından çıkarılan mandalar, sürü halinde Uluabat Gölü’ne ya da Kirmasti Çayı’na yöneliyor. Kütahya’nın Emet ve Gediz ilçelerinin kaynaklarından beslenen Kirmasti Çayı, uzun bir yolculuğun ardından Uluabat Gölü’ne ulaşıyor. Bu çay ve göl, mandaların verimlilik açısından uzun yıllardır vazgeçilmez kaynakları arasında yer almakta.

Sürü halinde göl ve çaya giren mandalar, Afrika savanalarındaki göç eden ya da yırtıcılardan kaçan bufalo sürülerini andırıyor. Mustafakemalpaşa ovasında Afrika manzarası oluşturan mandalar, akşam saatlerinde kendi ahırlarına geri dönüyor. Sahipleri ise mandalarına ulaşmak için dereden kayıkla uzun bir yol kat etmek zorunda kalıyor.

Karaoğlan Muhtarı Ergün Kısa, bölgelerinde yüzyıllardır manda yetiştiriciliği yapıldığını dile getirerek, “Mahallemizde 5 bin büyükbaş hayvan var, bunlardan 1800’ü manda. Etinden, sütünden, kaymağından, tereyağından, peyniri, yoğurdu ve sucuğundan yararlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mandaların her gün suyla buluşmasının kritik önem taşıdığını vurgulayan Kısa, “Mandalar için su kaçınılmaz bir ihtiyaç. Sıcak havalarda hem serinlemek hem de parazitlerinden kurtulmak için suya giriyorlar. Suya girmeyen mandaların süt verimi düşer.” şeklinde konuştu.

Özellikle yoğurdunun bazı sağlık sorunlarına iyi geldiğine dair duyulan ilginin arttığını anlatan Kısa, “Bir manda ortalama 5 kilogram süt verir. Litresi 70 liradan satılmakta. Peyniri 400 lira, yoğurdu 120 lira, sucuğu ise 600 lira fiyatlandırılıyor. Süt veriminin artması, üreticinin kazancını olumlu yönde etkileyecektir. Bu bölge mandasıyla tanınır.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uluabat Gölü’nde Manda Yetiştiriciliği
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.