USD39,91
%0.32
EURO47,07
%-0.10
EURO/USD1,18
%-0.09
BIST10.189,02
%0.00
Petrol68,53
%-0.84
GR. ALTIN4.303,85
%0.21
BTC4.334.987,89
%1.77
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Diş Sıkma Sorunu: Çocukları Tehdit Ediyor!

Diş Sıkma Sorunu: Çocukları Tehdit Ediyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, çocuklarda diş sıkmanın tedavi edilmediği takdirde fiziksel ve ruhsal gelişim üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini vurguladı.

Hastaneden gelen bilgilere göre, gece saatlerinde dişleri sıkma durumu, çocukların hem bedensel hem de zihinsel sağlıkları açısından ciddi bir problem teşkil edebiliyor.

Bu durum “bruksizm” olarak tanımlanmakta olup, tedavi edilmediğinde çene yapısında deformasyonlar, dişlerde kalıcı hasarlar, baş ve kulak ağrılarına neden olabiliyor.

Fiziksel etkilerinin yanı sıra, genellikle stres ve kaygı gibi ruhsal durumların bir yansıması olarak ortaya çıkan bu sorun, çocukların genel huzurunu da olumsuz şekilde etkiliyor.

Münevveroğlu, bruksizmin, özellikle uyku sırasında görülen ve bazen gündüzleri de ortaya çıkan diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı olduğunu açıkladı.

Gece dişlerini sıkan ve gıcırdatan çocuklarda gündüzleri baş, çene ağrıları, dişlerde aşınma ve hassasiyet gibi belirtilerin görülebileceğine dikkat çeken Münevveroğlu, diş sıkmasına yol açan birçok faktörün bulunduğunu aktardı.

Münevveroğlu, bu faktörler arasında stres, kaygı bozuklukları, genetik yatkınlık, alerjik durumlar, çene kapanışındaki bozukluklar ve kötü ağız alışkanlıklarının yer aldığını belirtti. Özellikle duygusal olarak hassas olan çocukların yaşadıkları stresleri gece diş sıkma yoluyla dışa vurabildiğine ekleyerek, ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Diş sıkma tedavisinde en önemli adımın farkındalık olduğuna vurgu yapan Münevveroğlu, ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

“Eğer aileler, çocuklarının diş sıktığını veya gıcırdattığını duyuyor ve diş hassasiyeti, çene ya da baş ağrısı gibi şikayetlerden bahsediyorsa, mutlaka bir çocuk diş hekimine başvurmalıdır. Her diş sıkma vakası tedavi gerektirmese de, ilerleyen semptomların görüldüğü durumlarda gece plağı uygulamaları, medikal tedavi ya da psikolojik destek gibi yöntemlere yöneliyoruz.

Diş sıkmanın tedavi edilmemesi durumunda çene ve baş ağrıları artabileceği gibi, çene eklemlerinde rahatsızlık ve diş boyutlarının azalmasına da yol açabilir. Bu durum, uzun vadede estetik açıdan olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çocuklarda bu tür belirtiler gözlemlendiğinde, zaman kaybetmeden çocuk diş hekimine başvurulmalıdır. Erken müdahale ile çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri korunabilir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Diş Sıkma Sorunu: Çocukları Tehdit Ediyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.