G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.162.062,68

Merkez Bankası Şok Kararını Açıkladı: Faiz Oranı Yüzde 50’ye Çıktı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye çıkardı. Karara gerekçe olarak enflasyon görünümündeki bozulma gösterildi. Faizin yüzde 45’te sabit bırakılacağını düşünen ekonomistler tarafından dahi sürpriz olarak karşılanan bu karar, Merkez Bankası’nın politika değişikliğine gitmesiyle ilgili ilk adımdı.

Merkez Bankası, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarını bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirleme kararı aldı. Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, öngörülenden yüksek gerçekleşirken, tüketim malı ve altın ithalatındaki yavaşlama cari dengedeki iyileşmeye katkı sağladı. Ancak yurt içi talebin dirençli seyrine işaret eden diğer göstergeler, enflasyon baskılarını canlı tutacak unsurların mevcudiyetine işaret etti.

Kurul, enflasyonun beklenen aralığa yaklaşıncaya ve ana eğilimde belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini belirtti. Enflasyonda kalıcı bir bozulmanın öngörülmesi halinde ise para politikasının daha da sıkılaştırılacağı vurgulandı. Merkez Bankası, aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek politikalar izleyerek 2024 yılının ikinci yarısında dezenflasyonu sağlama hedefinde kararlı olduklarını açıkladı.

Kurul, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işleyişini korumak için sürdüreceklerini belirtti. Finansal koşulları sıkılaştıran düzenlemelerin yanı sıra, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek adına gerekli önlemlerin alınacağı da dile getirildi. Likidite gelişmeleri dikkatle takip edilerek gerektiğinde sterilizasyon araçlarının aktif şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Kurul, enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırılması için gerekli parasal ve finansal koşulların sağlanacağını belirtti. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağını vurgulayarak, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine dair göstergelerin yakından takip edileceğini açıkladı. Politika kararları, enflasyonun gerilemesine ve orta vadede hedeflere ulaşılmasına yönelik olarak belirlenecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Merkez Bankası Şok Kararını Açıkladı: Faiz Oranı Yüzde 50’ye Çıktı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!