Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın daveti üzerine Lübnan’a giden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, başkent Beyrut’ta çeşitli siyasi figürler ve UNRWA Lübnan Direktörü Dorothee Klaus ile bir araya geldi.
Görüşmelerde, Gazze’deki insani durum, İsrail’in saldırılarının ekonomik ve çevresel etkileri, ateşkes talepleri ve Filistin’in Birleşmiş Milletler üyeliği gibi önemli konular gündeme alındı. Abbas, Filistin’in ulusal birlik ilkesine ve uluslararası meşruiyet esasına dayalı bir siyasi sürece bağlı kalacağını belirtti.
Abbas, Lübnan’daki resmi temaslarının başlangıcında Baabda Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Avn ile bir araya geldi. İki liderin yaptığı ortak basın açıklamasında, Filistin mülteci kampları içerisinde “devlet otoritesi dışında silah bulundurma döneminin” sona erdiği müjdelenmişti.
Her iki lider, Lübnan’daki silahların yalnızca devletin kontrolünde tutulması gerektiğini vurguladı ve Lübnan devletinin yetkisini aşan her türlü toplumsal varlığın sona erdirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Abbas ile Avn, Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarının durumunu izleme konusunda anlaşmaya vardı. Ayrıca, Lübnan-Filistin Ortak Komitesi’nin kurulması hususunda da ortak bir mutabakat sağlandı.
Açıklamalarda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne karşı yürüttüğü saldırılar kınanırken, uluslararası topluma Gazze’deki Filistinli sivillere koruma sağlaması için derhal harekete geçmeleri çağrısında bulunuldu.
Lübnan’ın Beyrut ve diğer bölgelerindeki 12 mülteci kampında yaklaşık 200 bin Filistinli, 1948 yılından bu yana mülteci olarak yaşam mücadelesi veriyor.
1969 yılında Lübnan ile Filistinli gruplar arasında imzalanan Kahire Anlaşması gereği, mülteci kamplarının iç güvenliği Filistinli gruplar tarafından sağlanmakta, kamp giriş ve çıkışları ise Lübnan ordusunun denetiminde kalmaktadır.