Çin ve Filipinler arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde, Sulu Denizi’nde iki ülke ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirdi. ABD 7. Filosunun yaptığı açıklamaya göre, tatbikata her iki ülkenin donanma ve sahil güvenlik birimlerinin yanı sıra ABD’nin hava unsurları da katılım sağladı.
Tatbikat çerçevesinde, “deniz alanı farkındalığı, taktiksel koordinasyon, manevra yetenekleri ve arama-el koyma operasyonları” gibi farklı askeri eğitim faaliyetleri icra edildi.
GÜNEY ÇİN DENİZİ’NDE EGEMENLİK ÇEKİŞMESİ
Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kıyıdaş ülkeler arasında yürütülen egemenlik tartışmalarının odağı haline gelmiştir. 1947 yılında yayımladığı haritada Çin, bölgenin yaklaşık yüzde 80’ini kapsayan geniş bir egemenlik iddiasında bulunmuşken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de zengin yer altı kaynaklarına sahip bu alan üzerinde hak talep etmektedir.
Çin’in tartışmalı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filosuyla bölgedeki varlığını artırması, diğer bölge ülkeleri ve ABD tarafından olumsuz bir şekilde karşılanmaktadır.
2016 yılında Hollanda’nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler’in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi üzerindeki tek taraflı egemenlik taleplerini hukuken geçersiz saymıştır.