Cezayir’in başkenti Algiers’te gerçekleşen İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) yıllık toplantısında, Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, dünya genelindeki gıda güvenliğiyle ilgili güncel durumu ele aldı.
GIDA ÜRETİMİ İSTİHDAMI ŞEKİLLENDİRİYOR
Lario, birçok ülkede iş gücünün yarısından fazlasının gıda üretimiyle meşgul olduğunu belirterek, kırsal dönüşüme daha fazla önem verildiğini ifade etti.
Kırsal dönüşümün, ekonomik çeşitliliğin ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından kritik bir unsur olduğunu vurgulayan Lario, özellikle yoksulluğun büyük ölçüde kırsal alanlarda yoğunlaştığını ve bu bağlamda yatırımlar ile yenilikçi program tasarımlarının devreye alınmasının büyük bir önem taşıdığını açıkladı.
GIDA ZİNCİRİ KAPSAMINDA YENİ FIRSATLAR
Lario, son girişimlerin yalnızca gıda üretimini değil, aynı zamanda dağıtım, pazarlama ve ihracat gibi alanları da kapsadığını vurgulayarak, tarım ağırlıklı ekonomilerde yeni fırsatlar yarattıklarını kaydetti. Ayrıca, İKB’nin Nijerya’da özel tarımsal işleme bölgelerine desteklediği 500 milyon dolarlık yatırımın, kırılganlık, gıda güvenliği ve iklimle ilgili zorluklarla mücadele edilirken yüksek potansiyelli tarım sektörlerinde istihdamı artırmayı hedeflediğinin altını çizdi.
İKB gibi kalkınma finansmanı kuruluşlarının genç istihdamına ve ekonomik çeşitliliğe öncelik verdiğini anımsatan Lario, yoksulluğun yüzde 80’inin kırsal alanlarda yoğunlaştığını belirtti ve sürdürülebilir kalkınma çabalarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Ayrıca Lario, bazı kalkınma portföylerinin üçte birinin kırılgan ve çatışmalardan etkilenen ülkelere yönelik olduğunu belirtip, bu ülkelerin daha esnek ve duyarlı yaklaşımlara gereksinimi olduğunu kaydetti. “En büyük zorlukların çoğu yoksulluğun yoğunlaştığı kırsal alanlarda yatıyor. Tasarım, yatırımlar ve bu yatırımları harekete geçirmede daha fazla çaba göstermeliyiz.” şeklinde konuştu.