Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılı itibariyle e-ticaret hacminin 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştığını ve bir önceki yıla göre yüzde 61,7’lik bir artış gösterdiğini duyurdu. Perakende e-ticaret ise 2023 yılına kıyasla yüzde 63,7 artışla 1 trilyon 619 milyar liraya yükseldi. Genel ticaret içerisindeki e-ticaretin payı ise yüzde 19 olarak belirlendi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bakanlıkta düzenlenen ‘Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu Tanıtım Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar ve TOBB e-Ticaret Sektör Meclisi Başkanı Ozan Acar da katıldı. Bakan Bolat, e-ihracatı desteklemek adına atılan adımlara dikkat çekerek, “e-ihracatın toplam ihracattaki payı yüzde 2,9’a çıktı ve yıllık bazda yaklaşık 8 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz, 2030 yılına kadar e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkarmak” ifadesini kullandı.
‘SEKTÖR HIZLI BÜYÜME GÖSTERİYOR’
Bakan Bolat, e-ticaret sektöründe kaydedilen büyümeye dikkat çekerek, “2024 yılı itibariyle Türkiye’deki e-ticaret hacmi, bir önceki yıla oranla yüzde 61,7 artışla 3 trilyon 162 milyon lirayı buldu. Perakende e-ticaret ise 2023’teki rakamlara göre yüzde 63,7 artarak 1 trilyon 619 milyar lira seviyesine ulaştı. Genel ticaret içinde e-ticaretin payı yüzde 19’dur, yani her beş ticari işlemden biri e-ticaret üzerinden gerçekleşmektedir. Geçen yıl, e-ticaret hacmi dolar bazında 90 milyar dolara yükselirken, perakende e-ticaret de 16,5-17 milyar dolar civarında oldu. 2019’da e-ticaret hacmi sadece 24 milyar dolar seviyesindeydi. Bu dönemde sektörde hızla bir yenilik ve büyüme gözlemlendi, Covid-19 pandemisinin de katkısıyla e-ticaret önemli bir ivme kazandı” şeklinde konuştu.
‘E-TİCARETTE İŞLEM SAYISI 5 MİLYAR 910 MİLYON’A ULAŞTI’
Bolat, 2024 yılı itibariyle e-ticaret yapan işletme sayısının 600 bine çıktığını belirtti. E-ticaret üzerinden gerçekleştirilen işlem sayısının ise 5 milyar 910 milyon adete ulaştığını aktardı. Perakende e-ticaret alanındaki işlem sayısının da yüzde 10 artış göstererek 1 milyar 850 milyon adet olduğunu vurguladı. “Görülüyor ki, perakende e-ticaret işlemleri genel e-ticaretin üçte biri kadar” diyen Bolat, e-ticaretin gayri safi milli hasılaya katkısının 2024 itibarıyla yüzde 6,5 düzeyinde olduğunu söyledi. E-ticaret, genel ticaretin yüzde 19,1’ini oluşturuyor ve dış ticaret stratejileri ile istihdam modellerinin önemini artırıyor. 2022’de e-ticaret yapan şirket sayısı 549 bin, 2023’te ise 559 bine yükseldi. 2024 yılında ise bu rakamın 600 bine erişmesi, istikrarlı bir büyüme eğilimini gösteriyor. E-ticaret yapan işletmelerin yüzde 78,6’sını şahıs işletmeleri oluşturuyor. Bu durum, bireylerin e-ticaret alanında iş yaparak ticarete katılma olanağını sağlıyor. E-ticaret yapan işletmelerin yüzde 17,8’i limited şirket, yüzde 3,6’sı ise anonim şirketlerden oluşuyor.
‘YÜZDE 80’İ KADIN TÜKETİCİLER TARAFINDAN YAPILIYOR’
Bolat, e-ticaret yapan esnaf işletmelerinin yüzde 27’sinin kadınlardan oluştuğunu belirtti. “Yüzde 73’ü erkeklerden oluşuyor. Hangi sektörler öne çıkıyor? 2024 yılı verilerine göre en yüksek oran yüzde 21,6 ile yemek sektörüne aittir, yani e-ticaretin yaklaşık beşte biri yemek sektöründe gerçekleşiyor. İkinci sırada yüzde 15,6 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörü, üçüncü sırada ise yüzde 12,2 ile elektronik sektörü yer alıyor. Giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörü, 301 milyar 340 milyon liralık alışveriş hacmi ile birinci sırada bulunuyor; bu sektörün pazar yeri harcamalarının yüzde 80’i kadın tüketiciler tarafından gerçekleştiriliyor. 209 milyar lira ile hava yolları sektörü ikinci, 180 milyar lira ile seyahat, taşımacılık ve depolama sektörleri ise üçüncü sırada yer alıyor. E-ticaretin Türkiye genelinde ne kadar benimsendiğini ölçen uyum endeksi, İstanbul, Kayseri ve İzmir’in öne çıktığını gösteriyor” dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, “Küresel belirsizlikler ve dalgalanmaların ön planda olduğu bir dönemdeyiz. Ancak 2024 yılındaki ihracat verileri, Türkiye’nin üretim ve girişimcilik kapasitesini bir kez daha kanıtlıyor. KOBİ’lerimizin rekabet gücünü artırabilmesi için dijitalleşme önemli bir gereklilik haline geliyor ve e-ticaret bu dönüşümde kilit rol oynamaktadır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.