Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında, Ayvalık Kaymakamlığı, Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliği ile “Sürdürülebilir Turizm İçin Önemli Bir Adım: Sıfır Atık Ayvalık” projesi hayata geçirildi.
Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen proje, panel ve mutfak atölye uygulamaları ile gerçekleştirildi. Proje, ilçe halkı ve esnaflardan yoğun ilgi gördü.
Atık önleme yaklaşımını benimseyen proje, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık miktarının azaltılması, etkin toplama sistemlerinin kurulması ve atıkların geri dönüştürülmesini hedefliyor. Panel etkinliğinde Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman da yer aldı.
Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, israfın günümüzdeki önemine vurgu yaparak, “Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Proje, kaynakları verimli kullanmayı, sürdürülebilir ve etik bir mutfak anlayışını hedefliyor. Ayvalık, sadece eşsiz doğası ile değil, aynı zamanda gastronomisiyle de dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden biridir. Köklü bir mutfak kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması hepimizin sorumluluğudur. Bu proje, bu amaca ulaşmada önemli bir aşama” ifadelerini kullandı.
Panel, Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban’ın moderatörlüğünde, Yemek Yazarı ve Şef Nevin Aydın Us ile eğitmenler Fatih Çolakoğlu, Özkan Demir ve Nihat Kaya Pekman’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte Sıfır Atık’ın ne olduğu ve bu ilkenin mutfaklara nasıl entegre edilebileceği hakkında bilgi verildi.
Panelin ardından katılımcılarla birlikte öğle yemeği yenildi. Menülerinde yer alan Sıfır Atık konseptine uygun yemekler arasında yer alan kıtır krotonlu kereviz ve brokoli saplı sebze çorbası, köfteli bayat ekmek kebabı, zeytinyağlı ıspanak kökü, maydanoz ve dereotu saplı spagetti makarna, enginar salatası ve meyve kompostosu, büyük bir beğeni topladı.
Yemekten sonra düzenlenen atölye çalışmasında ise Sıfır Atık prensiplerine uygun yemeklerin nasıl hazırlanabileceği katılımcılarla uygulamalı olarak paylaşıldı. Etkinlik sonunda katılımcılara plaket ve “Bu işletme Sıfır Atık Ayvalık projesinde yer almaktadır” sertifikası verildi.
Düzenlenen etkinlikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin israf olduğunu dile getirdi. İlban, “Ancak bu sorunun çözümü adına henüz yeterli adımlar atmadığımız da bir gerçek. Bugün gerçekleştirilen Sıfır Atık Mutfak – Ayvalık Projesi, konuya dair ciddi bir farkındalık yaratmıştır. Projenin temel amacı, işletmeleri bilinçlendirmek ve toplumda bu bilinci yaymaktır. Maalesef, israf konusunda G20 ülkeleri arasında en geri sıralardayız. Son yıllarda israf bilincinin artmış olması umut vericidir, ancak bu bilincin halkın tüm kesimlerine yayılması gerekiyor. Bu proje bu açıdan önemli bir katkı sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.