Nisan ayında Malatya’nın ihracatında bir gerileme gözlemlendi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, artan maliyetlerin üretici firmaların rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirterek, “Üreticilerin çarklarını döndürebilmesi ve ihracatın sürdürülebilirliği için uygun şartlarda finansmana erişim sağlanmalıdır” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Nisan ayı ihracat verilerini duyurdu. MTSO Başkanı Sadıkoğlu, yaptığı değerlendirmede, “Nisan ayında Malatya’dan yapılan ihracat, bir önceki aya göre yüzde 33 ve geçen yıl aynı döneme göre yüzde 5 düşüşle 23 milyon 178 bin dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaretteki belirsizlikler ve iç piyasalardaki ekonomik dalgalanmalar ilimizin ekonomisini olumsuz etkiledi. Ancak yine de üretim yapan ve ihracatta bulunan üyelerimizi ve ekiplerini takdir ediyorum” şeklinde konuştu.
Kayısı ihracatındaki olumsuz gelişmelere dikkat çeken Başkan Sadıkoğlu, “12 Nisan gecesi yaşanan zirai don, kayısı üretimimizin neredeyse tamamını etkiledi. Malatya, yıllık ortalama 90 bin ton kayısı ihracatı yapıyor. Stoklarımızda ise yaklaşık 30 bin ton kayısı bulunuyor. Bu miktar, dış pazarın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalacak. İhracat rakamlarımızda düşüş bekliyoruz. Şehrimizin ihracatındaki düşüş, doğrudan ülke ekonomisini de etkileyecektir. Hem ekonomimizin zarar görmemesi hem de dış pazarımızı kaybetmememiz açısından bu konuda hükümetin ciddi adımlar atmasını bekliyoruz. Özellikle taahhütlerini yerine getiremeyen ihracatçı üyelerimizin karşılaşacağı sorunların çözülmesi için gerekli destek sağlanmalıdır. İhracatçı firmalarımızın bu süreçte faizsiz, uygun şartlarda kredi imkanlarına erişimi sağlanmalıdır. Bu konuda gerekli görüşmelerimizi yaptık ve sürecin takipçisiyiz” ifadelerine yer verdi.
Sadıkoğlu, ihracatın sürdürülebilirliği açısından uygun şartlarda kredi desteğinin önemli olduğunu vurguladı. “İç piyasada nakit döngüsünde ciddi bir durgunluk söz konusu. Dış pazarda ise belirsizlik ve tedirginlik hâkim. Üretim kapasitelerindeki düşüş bunun en bariz örneğidir. Üreticilerin çarklarını döndürebilmesi ve ihracatın sürdürülebilirliği için finansmana erişim imkânları sunulmalıdır. Artan maliyetler nedeniyle rekabet gücü zayıflayan üyelerimize yardımcı olabilmek için çalışmalara devam ediyoruz” dedi. – MALATYA