ABD ile Çin arasındaki süregelen ticaret savaşının etkileri, e-ticaret üzerinden alışveriş yapan tüketicileri olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
Özellikle Temu, Shein ve AliExpress gibi Çin merkezli e-ticaret platformlarından alınan ürünler için uygulanan “de minimis muafiyeti” süresi sona erdi. Bu durum, 800 dolar altındaki siparişlerde gümrük vergilerinin kaldırılmasını sağlıyordu.
Son gelişmelerle birlikte, ABD’de ucuz alışveriş dönemi kapandı.
ÇİN ÜRÜNLERİNE YÜZDE 145’E VARAN VERGİ GELDİ
Yeni düzenlemelere göre, UPS, FedEx ve DHL gibi özel kargo şirketleri ile gönderilen Çin menşeli ürünlere yüzde 145’e varan ek gümrük vergileri uygulanacak. ABD Posta Servisi (USPS) ile ulaşan gönderiler için ise ya yüzde 120 oranında bir vergi ya da 100 dolarlık sabit bir ücret alınacak. Bu sabit ücretin 1 Haziran itibarıyla 200 dolara yükseltilmesi planlanıyor.
ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza yetkilileri, CNN’e verdikleri demeçte, yeni kurallara uygun şekilde hazırlıkların yapıldığını duyurdu ve paket taramalarının arttırılacağını belirtti. Ancak uzmanlar, yeni vergi yükü karşısında sıradan Amerikalı tüketicilerin durumunun daha da karmaşıklaşabileceğini vurguluyor.
ABD’YE E-TİCARETİN YÜZDE 80’İ ÇİN’DEN
2022 yılında, ABD e-ticaret gönderilerinin yüzde 80’inden fazlasının Çin ve Hong Kong’dan gelen vergi muafiyetli paketlerden oluştuğu rapor ediliyor. Geçtiğimiz yıl sadece bu kapsamda 1,36 milyar paket ülkede dağıtıldı.
Düşük maliyetli alışveriş imkanı sunan bu platformlar, özellikle dar gelirli Amerikalılar tarafından sıkça tercih ediliyordu. UCLA ve Yale üniversitelerinden araştırmacılar, bu vergi muafiyetinden yararlanan ürünlerin yüzde 48’inin en yoksul bölgelerdeki tüketicilere ulaştığını, en zengin bölgelerdeki alıcılara ise yalnızca yüzde 22’sinin gittiğini ortaya koydu.
FİYATLAR ŞİMDİDEN YÜKSELMEYE BAŞLADI
Shein ve Temu gibi platformlar, yeni düzenlemelere uyum sağlamak amacıyla bazı ürünlerin fiyatlarını şimdiden artırmaya başladı. Shein tarafından yapılan açıklamada, “Küresel ticaret kurallarındaki son değişiklikler nedeniyle operasyonel maliyetlerimiz artmış durumda. Kaliteden ödün vermemek adına fiyat düzenlemeleri yapıyoruz.” denildi.