Glasgow Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma, yürüme hızının kalp ritmi bozuklukları üzerindeki etkisini gözler önüne serdi.
Araştırmacılar, İngiltere Biyobankası’ndan elde ettikleri verilerle 420 binden fazla orta yaş grubundaki bireylerin 13 yıllık yürüyüş alışkanlıklarını detaylı bir şekilde analiz etti.
Analiz sonuçlarına göre, saatte 5 ila 6 kilometre hızla yürüyen kişilerin kalp ritmi bozukluklarına yakalanma riskinin yüzde 35 daha düşük olduğu belirlendi.
Hızın saatte 6 kilometreyi aşması durumunda ise bu oranın yüzde 43’e kadar çıktığı kaydedildi.
Ayrıca, tempolu yürüyüş yapan bireylerde aritmi riskinin yüzde 27 oranında düştüğü tespit edildi.
“KALP SAĞLIĞINA KATKI SAĞLAYABİLİR”
Araştırmanın başyazarı Prof. Dr. Jill Pell, çalışmaya dair yaptığı açıklamada, “Bu, yürüme hızı ile kalp ritmi bozuklukları arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk araştırmalardan biri olup, bulgular yürümenin vücuttaki metabolik ve iltihaplanma süreçlerini etkilediğini gösteriyor; bu da kalp sağlığına katkı sağlayabilir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Araştırmada incelenen kalp ritmi bozuklukları ise atriyal fibrilasyon (düzensiz kalp atışı), taşikardi (hızlı kalp atışı) ve bradikardi (çok yavaş kalp atışı) gibi durumları kapsamaktadır.