USD38,26
%0.13
EURO43,97
%-0.24
EURO/USD1,15
%-0.18
BIST9.322,87
%0.01
Petrol67,10
%1.27
GR. ALTIN4.249,38
%0.95
BTC3.383.899,45
%1.03
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Gazze’deki Yakıt Krizi: Umut ve Çağrı

Gazze’deki Yakıt Krizi: Umut ve Çağrı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail, 2 Mart’tan bu yana Gazze’deki sınır kapılarını kapalı tutarak yakıt krizi yaratmış durumda. Bu durum, bölgede yaşayan Filistinlileri zor bir duruma soktu.

Filistinliler, yakıt yetersizliğine çare bulmak için çöplerden topladıkları plastik malzemelerle ya da kitap sayfalarıyla çözüm arayışına girmişlerdir.

Çocuklar, okula gitmek yerine ailelerine destek olmak amacıyla yerleşim alanlarının yakınındaki çöp yığınlarından plastik, karton, kumaş ve kitap gibi yakacak malzemeler toplamaktadırlar.

“HAYAT BİZE DAHA NELER GÖSTERECEK BİLMİYORUM”

Kuzey Gaza’daki İslam Üniversitesi’ne sığınan Ummu İbrahim el-Attar, fırında yakacak olarak kullandıkları kitaplara dikkat çekerek, bu durumu içten bir hüzünle ifade etti:

İlim, dünyada en güzel şey ama çocuklarımız 2 yıldır eğitim alamıyor. Üniversiteler harap durumda, şu an burada biz oturuyoruz, öğrenciler değil. Bugün, ilim kaynağı olan bu kitap ve kağıtlarla aydınlanacak ve ekmek ile yemeklerimizi pişireceğiz. Hayat bize daha neler gösterecek, bilmiyorum. Kimse bir gün bu kitapları yakacak kadar zor duruma düşeceğimizi düşünmezdi.

Ummu İbrahim, bir akrabasının su doldururken, diğerinin sebze satarken öldürüldüğünü ve geride öksüz çocuklar bıraktığını da dile getirdi.

“PLASTİKLERDEN ÇIKAN DUMAN PİŞİRDİĞİMİZ YEMEKLERE YAPIŞIYOR”

Üniversitenin konferans salonunun yer aldığı alanda, bir grup üniversite öğrencisi yemek ve ekmek pişirmektedir. Odun eksikliği nedeniyle yiyeceklerini plastik yakarak hazırladıklarını anlatan Reca Selim, “Plastiklerden çıkan duman ve is, pişirdiğimiz yemeklere, ekmeğe ve kaynattığımız suya yapışıyor. Bunları yemek zorundayız.” dedi. O, plastiğin zararlı olduğunu bilse de başka bir çaresi olmadığını belirtti.

“İNSAN GİBİ YAŞAYACAK YERİMİZ YOK”

Beyt Hanun’da yaşayan Nesrin el-Kefarne, en az 10 defa göç etmek zorunda kaldığını ifade ederek, “Yaşam için gerekli olan temel ihtiyaç maddelerinden hiçbirine erişimimiz yok. Su, gaz ve yiyecek yok. Ancak yemek yemek, giyinmek ve barınmak da bizim hakkımız. Sokakta yaşıyoruz, insan gibi yaşayacak yerimiz yok.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazze’deki Yakıt Krizi: Umut ve Çağrı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!