Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, geçmişte iki kıta arasında bir köprü işlevi gören Türkiye‘nin, günümüzde dünya üzerinde bir bağlantı noktası haline geldiğini ifade etti. Dağlıoğlu, ” Türkiye, 2003 yılından bu yana, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde, 270 milyar dolardan fazla uluslararası doğrudan yatırım çekti. Bu yatırımların yüzde 70’inden fazlası Avrupa’dan geldi.” şeklinde konuştu.
Dağlıoğlu, Sakarya’nın Sapanca ilçesinde düzenlenen “Uluslararası Ekonomi Zirvesi” çerçevesinde gerçekleştirilen “AB ve Almanya İlişkilerinde Yeni Dönem: Neden Türkiye?” başlıklı panelde açıklamalarda bulundu.
Son 22 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Türkiye‘nin üretim, AR-GE, uluslararası şirketlerin lojistik ve bölgesel yönetim alanlarında bölgesel bir merkez haline geldiğini belirten Dağlıoğlu, “Son 20 yıldaki siyasi istikrar sayesinde, kamu-özel iş birliği projeleri ile lojistik, enerji, sağlık, eğitim ve dijital altyapı gibi alanlara yoğun yatırımlar yapıldı. Ülkemiz, geçmişte Asya ve Avrupa kıtaları arasındaki köprü konumundayken, şimdi dünyanın bağlantı noktası olmaya başlamıştır.” dedi.
Bağlantı noktası olan Türkiye‘nin Avrupa ile Gümrük Birliği bulunduğunu ve 27 ülke ile serbest ticaret anlaşmalarının yürürlükte olduğunu belirten Dağlıoğlu, yeni anlaşmaların da yolda olduğunu ifade etti. Bu durumu, Türkiye‘nin iç pazarı ve erişim sağladığı 1 milyarlık nüfusa fırsat oluşturması açısından önemli bir potansiyel olarak değerlendirdi.
Yetenek, yetkinlik ve iş gücü konularının önemine dikkat çekerken, Türkiye‘nin bu alanlarda önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı. Dağlıoğlu ayrıca, Türkiye‘nin çevresindeki ülkelere kıyasla en genç nüfusa sahip ülkelerden biri olduğunu aktardı.
Dağlıoğlu, 2003 yılından bu yana gerçekleştirilen yatırımların büyük bir kısmının Avrupa’dan geldiğine vurgu yaparak, “Bu durum, Avrupa ile Türkiye arasındaki ekonomik entegrasyonun ne kadar derin olduğunu göstermektedir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gümrük Birliği ile ilgili görüşlerini hatırlatan Dağlıoğlu, Türkiye’nin ekonomik verilerini de aktardı; “22 yıl önce 30 milyar dolar ihracat yaparken, bugün 260 milyar doları aşan bir ihracat hacmine ulaştık. Ekonomik büyüklüğümüz ise 200 milyar dolardan 1,3 trilyon dolara çıkmıştır. Yatırımlar karşılıklı olarak gerçekleştiğinde daha kıymetli olmaktadır.”
Hollanda, ABD, Almanya ve İngiltere ile Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerine dikkat çeken Dağlıoğlu, imalat sanayisinin öneminin altını çizdi. Türkiye‘nin geniş endüstriyel altyapısına da değinen Dağlıoğlu, özellikle enerji ve gıda teknolojileri gibi alanlarda büyük potansiyel bulunduğuna işaret etti. Türkiye, son on yılda tarım ve gıda yatırımlarında lider konumdayken, bu alandaki fırsatların hala büyük olduğunu vurguladı.
Almanya’nın 10. Cumhurbaşkanı ve Alman-Türk İş Konseyi Başkanı Christian Wulff, Türkiye’deki şirketlerde olağanüstü bir iyimserlik görüldüğünü belirtti. Wulff, Türkiye’nin genç nüfusunu ve NATO üyeliğini vurgulayarak, işbirliklerinin artırılması gerektiğini ifade etti. “Gümrük Birliği’nin modernizasyonu şart, çünkü 30 yıl önce imzalanmıştır ve bu uzun süre içinde güncellenmesi gerekmektedir.” diye ekledi.
Vize sorununu da gündeme getiren Wulff, “Avrupa’ya gidiş konusunda birçok engel mevcut.” ifadelerini kullandı. Ayrıca hidrojen gibi alanlarda işbirliklerinin öneminin altını çizdi.
Sabancı Holding Üst Yöneticisi Cenk Alper, 17 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve bunların çoğunun Avrupa ülkeleri olduğunu dile getirdi. Son 5 yıl içinde Avrupa’ya 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını belirten Alper, dijitalleşme alanında yatırım yaparak hem Avrupa’nın hem de Türkiye‘nin ihtiyaçlarını gidermeyi hedeflediklerini açıkladı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye‘nin Almanya’nın en büyük ticaret ortağı olduğunu vurguladı. Almanya’nın yaşlanan nüfusunun, önümüzdeki 5 yıl içinde 6 milyon emekliye ayrılacağını hatırlatarak buna ilişkili çözümler üzerinde düşünülmesi gerektiğini belirtti.
Moderatörlüğünü Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop’un yaptığı panelde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Yönetici Direktörü Elisabetta Falcetti, Türkiye’nin EBRD için kritik bir ülke olduğunu söyledi ve geçen yıl Türkiye’ye 2,6 milyar avro yatırım gerçekleştirdiklerini açıkladı. Falcetti, “Türkiye, kamu-özel işbirliğinin vitrinidir.” dedi.
IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, Türkiye için 3,5 milyar dolardan fazla taahhüt ettiklerini belirterek, Türkiye özel sektörünün dayanıklılığına dikkat çekti. Rönesans Holding Onursal Başkanı Erman Ilıcak ise geliştirdikleri iş birliği modellerini anlatarak, sürdürülebilir büyüme için ortaklıkların önemine vurgu yaptı.