G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,11
CNY4,84
GBP45,39
EURO/USD1,12
BIST9.960,68
Petrol74,73
GR. ALTIN2.859,16
BTC2.163.139,50

Duvar Arkası Radar (DAR) sistemi hayat kurtarıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 50’den fazla vatandaşın kurtarılmasını sağlayan ‘Duvar Arkası Radar’ (DAR) sistemi, jandarmadan sonra ilk kez itfaiye teşkilatı envanterine kazandırıldı.

Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesinde yerli imkanlarla geliştirilen bu sistem, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ. tarafından üretildi. DAR, ultra geniş bant sinyalleri kullanarak görsel erişimin mümkün olmadığı kapalı mekanlardaki hedef unsurlarının konum bilgilerini iki boyutlu olarak sağlayabilmektedir.

Resmi kaynaklardan alınan bilgilere göre, sistemin enkaz altında mahsur kalan 50’den fazla kişinin yerini tespit ederek kurtarılmasında etkili olduğu belirtilmektedir.

DAR sistemi, terörle mücadele, rehine kurtarma, göçmen kaçakçılığı gibi askeri senaryoların yanı sıra, iç güvenlik operasyonlarında da kullanılabilmektedir.

Geliştirilmiş konfigürasyonu ile Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi tarafından ilk defa kullanılmaya başlanan bu sistem, tek kişi tarafından kolayca kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Tripod ve benzeri araçlarla hedef bölgeye yerleştirilen DAR, tablet aracılığıyla uzaktan kumanda edilebilmekte ve uzun süreli kullanım için batarya teknolojisiyle donatılmıştır.

STM Kıdemli Teknikeri Onur Aydoğdu’nun yaptığı açıklamaya göre, DAR sistemi radyofrekans sistemiyle çalışmaktadır. Duvarın arkasındaki canlının hareketlerini algılayabilen bu sistem, özellikle baygın kişilerin göğüs kafesi hareketlerini tespit ederek konumlarını belirleyebilmektedir. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ise DAR sisteminin 2015-2016 yıllarında yaşanan hendek-barikat operasyonlarının ardından geliştirildiğini belirtmiştir. Özellikle özel operasyonlarda kullanılan DAR, duvarın arkasındaki tehditleri önceden tespit ederek güvenlik güçlerine avantaj sağlamaktadır.

Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen Duvar Arkası Radar sistemi, Kahramanmaraş depremlerinde olduğu gibi acil durumlarda hızlı ve etkili müdahale imkanı sunmaktadır. Jandarma ve itfaiye gibi kritik kurumların envanterine kazandırılan bu sistem, güvenlik güçlerine önemli bir destek sağlamaktadır ve can kayıplarının önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Duvar Arkası Radar (DAR) sistemi hayat kurtarıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!