Yeni bir araştırma, ikinci bir dil öğrenmenin, bireylerin bunama riskini yıllar öncesine dayandırarak erteleyebileceğini ortaya koydu. İki dil bilen kişilerin beyinlerinin dil bölgelerinde daha fazla hücreye sahip oldukları ve öğrenme ile duygusal işlevlerle bağlantılı alanların hacminin arttığı tespit edildi.
İKİ DİL, BEYİN BOYUTUNU ARTIRIYOR
McGill Üniversitesi’nden Dr. Natalie Phillips, bu bulguların ikinci bir dili konuşmanın beynin boyutunu artırma potansiyeli taşıdığını, bu durumun ise bireylerin daha fazla beyin rezervine sahip olmasına yol açabileceğini vurguladı. Dr. Phillips, beyin hacmi büyük ve daha fazla rezerv alan bireylerin, bunama belirtileri göstermeden önce daha fazla hasara maruz kalmadan dayanıklı olabileceğini ifade etti. Phillips ve ekibi, daha önce eylül ayında gerçekleştirdikleri çalışmada, iki dilliliğin beyin sağlığı üzerine etkilerini detaylıca araştırmıştı.
ALZHEIMER HASTALARI KARŞILAŞTIRILDI
2024 yılına ait bir başka araştırma, erken veya ileri evre Alzheimer hastalığı tanısı almış iki dil bilen bireyler ile tek dil bilen bireyler arasında kıyaslamalar yaptı. MRI taramaları, iki dil bilen demans hastalarının hafıza ve öğrenme ile bağlantılı beyin bölgelerindeki aktivitesinin, tek dili konuşanlara kıyasla daha az bir düşüş gösterdiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, bu farklılığın beyin yapı büyüklüğüne değil, beyin gücüne dayandığını vurguladı.