G-QXXHXL9JW0
USD36,43
%0.37
EURO38,15
%-0.2
EURO/USD1,05
%-0.4
BIST9.602,16
%-2.09
Petrol74,43
%-2.68
GR. ALTIN3.438,07
%0.26
BTC3.490.794,79
%-0.91
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Almanya’da Erken Seçim: Sandıklar Kuruldu!

Almanya’da Erken Seçim: Sandıklar Kuruldu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’da genel seçim heyecanı dorukta.

Merkel döneminin ardından siyasi istikrarsızlığın sürdüğü Almanya’da, Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin oluşturduğu koalisyon, içindeki fikir ayrılıkları nedeniyle sona erdi.

Ardından Şansölye Olaf Scholz’un 16 Aralık’ta Federal Meclis’te gerçekleştirilen oylamada güven oyu alamaması ile erken seçim süreci resmen başlamış oldu.

Bu doğrultuda, Almanya halkı sabah saatlerinde 21. Federal Meclis’i (Bundestag) ve yeni Başbakan’ı belirlemek üzere oy kullanmak için sandık başına gitti.

OY VERME İŞLEMLERİ BAŞLADI

21. dönem Federal Meclis’te (Bundestag) yer alacak milletvekillerini seçmek amacıyla oy verme işlemleri yerel saatle 08.00’de (TSİ 10.00) başladı.

Seçmenler, yerel saatle 18.00’e (TSİ 20.00) kadar oy kullanma imkânına sahip olacaklar.

İLK KEZ OY KULLANACAK GENÇLERİN SAYISI 2,3 MİLYON

59,2 milyon seçmenin oy kullanma hakkı bulunduğu bu seçimlerde, 29 farklı parti yarışıyor.

İlk kez oy kullanacak genç sayısının 2,3 milyon olduğu belirtilirken, 70 yaş ve üstündeki seçmen sayısının ise 13,7 milyon olduğu kaydedildi.

Seçimlerde 1422’si kadın toplam 4 bin 506 aday, 630 sandalyeye sahip mecliste milletvekilliği için yarışıyor.

YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE TÜRK KÖKENLİ ADAY

Türk kökenlilerin de adaylıklarının bulunduğu seçimlerde, parlamentoya girmesi muhtemel partilerde 50’yi aşkın Türk kökenli aday mevcut.

Almanya’da 16 eyalette oluşturulan 299 seçim bölgesinde 675 bin kişi, yaklaşık 90 bin sandıkta görev üstlenecek.

23 AYRI OY KULLANILACAK

Seçmenler, sandıkları ziyaret ettiklerinde iki ayrı oy kullanma hakkına sahip olacaklar. İlk oylarıyla seçim bölgesindeki adayı seçen vatandaşlar, ikinci oylarıyla partilerin belirlediği listelerde yer alan adaylara oy verecek.

Seçim öncesi yapılan Seçim Yasası değişiklikleri, ikinci oyların daha fazla önem kazanmasını sağladı ve partilerin mecliste alacakları sandalye sayısını belirleyecek.

Seçimlerde, oy oranında yüzde 5 barajını aşan partiler meclise girmeye hak kazanacakken, bu barajı aşamayan partilerin ise 3 bölgeden doğrudan milletvekili çıkarma fırsatları bulunuyor.

BAŞBAKAN ADAYLARI

2021 yılında Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan ve “trafik ışığı koalisyonu” olarak adlandırılan hükümetin lideri Başbakan Olaf Scholz, SPD’den yeniden başbakan adayı olarak yarışmaya katıldı.

Scholz’a ek olarak, başbakanlık için ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partisi adayı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi Eş Başkanı Alice Weidel, Yeşiller’den Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ve “Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin” (BSW) adına yarışan Sahra Wagenknecht da mücadele ediyor.

ANKETLERDEKİ OY ORANLARI

Son anket sonuçlarına göre, Merz liderliğindeki CDU/CSU, yüzde 28-32 aralığında oy oranıyla birinci sıradadır. Bu durum, ülkenin yeni bir başbakan göreceği ihtimalini güçlendiriyor.

Anketlerde aşırı sağcı popülist AfD’nin oy oranı yüzde 20-21 seviyelerinde yer alırken, bir önceki seçimlere göre bu rakam iki katına çıkabilecek bir potansiyele işaret ediyor.

Başbakan Scholz’un partisi SPD’nin oy oranı ise yüzde 14,5-16 bandında seyrederken, mevcut hükümetin diğer ortağı Yeşiller’in oy oranı yüzde 12-14 arasında ölçülüyor.

Kasım 2021’de dağılan “trafik ışığı hükümetinin” küçük ortağı FDP’nin anketlerdeki oy oranı yüzde 4-5 aralığında bulunuyor. Uzmanlar, FDP’nin büyük bir oy kaybı yaşadığını ve yüzde 5’lik seçim barajına takılabileceğini belirtiyor.

Son dönemde oylarını artırdığı belirtilen Sol Parti’nin, anketlerde yüzde 7-8 oy alması bekleniyor.

BSW İLK KEZ GENEL SEÇİME KATILACAK

İlk kez genel seçime katılacak olan BSW’nin anketlerde yüzde 3-4,5 bandında oy alacağı tahmin ediliyor.

Alman kamu yayıncısı ZDF’in anketine göre, hangi partiye oy vereceklerine henüz karar veremeyen “kararsızların” oranı ise yüzde 27 olarak ifade ediliyor.

Anketler, hiçbir partinin tek başına hükümet kurmak için yeterli milletvekili sayısına ulaşamayacağını gösteriyor. Bu nedenle seçimlerin ardından hükümetin kurulması için zorlu müzakerelerin yapılması öngörülüyor.

DAHA FAZLA PARTİLİ KOALİSYONLAR

Muhtemel koalisyon hükümetinin bileşenlerinin belirlenmesinde, ülkede yüzde 5 olan seçim barajını aşacak parti sayısının etkisi belirleyici olacaktır.

Daha fazla partinin barajı aşması, daha fazla partili koalisyonları gerektirecek.

Muhtemel koalisyonlar arasında CDU/CSU-SPD koalisyon hükümetinin öne çıkmasının yanı sıra, FDP ve BSW’nin meclise girmesi durumunda CDU/CSU ve SPD’nin milletvekili sayısının hükümeti kurmak için yetersiz kalabileceği ve üçüncü bir ortağa ihtiyaç duyulabileceği aktarılmaktadır.

2021 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde SPD yüzde 25,7, CDU/CSU yüzde 24,1, Yeşiller yüzde 14,8, FDP yüzde 11,5, AfD yüzde 10,3 ve Sol Parti yüzde 4,9 oranında oy alarak mecliste temsil edilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Almanya’da Erken Seçim: Sandıklar Kuruldu!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!