Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Future of Jobs 2025 raporu, 2030 yılına kadar iş piyasasında 170 milyon yeni iş fırsatının ortaya çıkarken, 92 milyon işin kaybedilmesini öngörüyor. Stellantis Türkiye CCO’su Ayça Furth, önümüzdeki beş yıl içerisinde iş dünyasında önemli değişimlerin yaşanacağına dikkat çekti.
Furth, “Başarıya ulaşmanın yolu, çalışanları daha fazla denetlemekten ziyade, onların özgünlüğüne alan açmakta gizli. Tecrübe ile güçlenen beyaz yakalı kavramı, artık kendi sınırlarını bilen, yaratıcı ve cesur altın yakalılara bırakılıyor. Zira başarının temeli, çalışanın bilgi ile özgürleşmesi üzerine kuruludur. İnsan odaklı yönetim anlayışı, geleneksel iş yapış biçimlerine meydan okuyarak, ‘Beyaz Yakalının Özgürlük Manifestosu’ parolasıyla geleceği şekillendiriyor. Bu tür bir değişim sürecinde liderlerin, başarıya ulaşmanın yollarını yeniden keşfetmesi gerekiyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
AYNI ANDA BİRDEN FAZLA ŞİRKETTE ÇALIŞMA FIRSATI
Verimlilik anlayışını yeniden tanımlayarak, ‘doğru işe doğru insanı yerleştirme’ stratejisiyle büyük ekipler yerine küçük ama etkili takımlarla başarılar elde edebileceklerini belirten Ayça Furth, “Geleneksel sektörlerde aynı işi çok sayıda çalışanın yapması alışılmış bir durum. Ancak Türk otomotiv sektörü içerisinde, Stellantis olarak sadece küçük ve uzman ekiplerle büyük başarılara imza atabiliyoruz. İnsan gücünü doğru analiz ederek, bireylerin potansiyelini en etkili biçimde değerlendirmeye önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ALTIN YAKALILAR KENDİ MARKALARINI KURACAK’
Furth, “Her seviyede liderlik yapabilen, yaratıcı bakış açıları geliştiren ve farklı yöntemleri yüksek uzmanlıkla araştıran bir iş gücüne ihtiyaç var. Bugünün beyaz yakalısı, yarının altın yakalısı olarak çalışanların ekonomik bağımsızlıklarıyla iş dünyasını dönüştürecek. Yetenek pazarının daralmasıyla altın yakalılar kendi markalarını oluşturma fırsatını bulacak. Bu durum, birçok kurum için eşit yetkinlik erişimi sağlamanın kapılarını açacak. Bireyler, aynı anda birden fazla şirketle bağlantı kurarak, haftanın üç günü bir şirkette, bir günü diğer bir şirkette çalışmak ya da bazen doğada zaman geçirmek gibi fırsatlara sahip olacaklar” diye ifade etti.
‘YENİ ÇALIŞMA MODELİ, GELECEKTE DÜNYA ÇAPINDA DEĞİŞİM YARATACAK’
Türkiye’nin esnek ve yetenekli işgücüyle global çapta etkili olmaya başladığını belirten Furth, yapay zekanın çalışanlar için sunduğu fırsatları da vurguladı. Bu dönüşüm sürecinde uyguladıkları yenilikçi projeleri şu şekilde aktardı:
“Yapay zeka, hem çalışanlar hem de yöneticiler için artık bir gereklilik halini alıyor. Özellikle altın yakalılar döneminde yeni ekiplerin oluşturulmasında insan kaynakları uzmanlarının kritik roller üstlenmesi gerekecek. Şu anda Silikon Vadisi’ndeki bir girişimle, dijital ikizlerimizi oluşturarak işe alım süreçlerini daha verimli hale getirme üzerine çalışmaktayız. İnsan zihninin analiz edebileceği veri miktarı sınırlı olduğundan, yapay zekanın doğru adayları bulma süreçlerinde kullanımı bizim için heyecan verici bir yenilik. Bu çalışma modelinin, gelecekte dünya genelinde iş yapış biçimlerini köklü bir şekilde değiştireceğine inanıyoruz.”