Adana’da zirai don tehdidinin gündeme gelmesiyle birlikte üreticiler mandalina hasadına hız verdi. Kent genelinde sürmekte olan hasat süreci, mandalina bahçelerinde cinsine bağlı olarak 14 ila 19 lira arasında değişen fiyatlarla devam ediyor.
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Adana’da, Ekim ayında başlayan mandalina hasadı sürüyor. Şu an için kentin çeşitli bölgelerinde Ortanik ve W. Murcott mandalina cinslerinin hasadı yapılıyor. 3 gün süreceği tahmin edilen zirai don nedeniyle, hasat sürecinin hızlandığı gözlemleniyor.
379 bin dönüm alanda üretilen mandalina, bahçelerde bulunan işçiler tarafından toplanıyor ve kamyon ile tırlara yükleniyor. İç ve dış pazarlara sevk edilen Ortanik mandalina, bahçede kilogram başına 14-15 lira, W. Murcott cinsi mandalina ise 17-19 lira seviyesinden alıcı buluyor.
Geçen yıl ortalama 1 milyon ton mandalina verimi elde edilirken, şu an bahçelerde dönüm başına ortalama 2 ton rekolte alınıyor. Bu yıl için ise mandalinadan 500 bin ton civarında bir rekolte bekleniyor.
“Hasat hızlı bir şekilde sürüyor”
İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mandalinanın İran, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edildiğini belirtti. Doğan, “Adana genelinde 3 gün boyunca don bekleniyor. Narenciye ürünlerinde sezon sonuna yaklaştığımız için çiftçiler ve tüccarlar hızlı bir şekilde hasat yapıyor. İşçi sıkıntısı da olmadığından bu süreç hızlı bir şekilde devam ediyor. Şu an kesilen meyve Irak başta olmak üzere diğer ülkelere gönderiliyor. Irak’a gönderim maliyeti 10 lira, fakat W. Murcott cinsinin bahçeden çıkış fiyatı 14-15 lira. W. Murcott için 15 günlük bir hasat süresi kaldı” ifadelerini kullandı.
“Narenciyede rekoltemiz az”
Yaz aylarında meydana gelen sıcak havanın narenciye rekoltesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Doğan, “2023 yılında 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltemiz vardı. Ancak 2024 yılının Haziran ayındaki sıcaklıklar nedeniyle bu yıl rekoltemiz azalmıştır. Ürünlerin bir kısmı döküldü. Erkenci ürünlerden çiftçiler yeterince kazanç elde edemezken, geççi ürünlerden bir nebze gelir sağladılar” şeklinde konuştu.
“Hızlı kesim fiyatları etkiledi”
Çiftçi Hayrettin Çelik, zirai don uyarısı sonrası hasadın hızlandığını belirterek, “Bir don riskiyle karşı karşıyayız. Don nedeniyle hasat süreci hızlandı. Ovadaki narenciyenin yüzde 80’inin hasadı tamamlandı, kalan yüzde 20’luk kısım da hasat ediliyor. Soğuk hava dalgası kapıda ve hızlı kesim nedeniyle fiyatların düştüğünü görüyoruz. Vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirsin” yorumunda bulundu. – ADANA