Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın görev süresinin ilk ayındaki önemli faaliyetlerini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan resmi açıklamada, Trump’ın sadece bir ay içinde birçok başkanın tüm görev dönemlerinde başaramadıkları başarıları elde ettiği belirtilerek, ulusal güvenlik, ekonomi, sınır güvenliği ve göç politikaları gibi alanlarda önemli reformların hayata geçirildiği ifade edildi.
SINIR GÜVENLİĞİ VE GÖÇ POLİTİKALARI
Trump, göreve başlar başlamaz yasa dışı göçün engellenmesi amacıyla sert önlemler aldı. Beyaz Saray, ABD-Meksika sınırında ulusal acil durum ilan ederek, bölgedeki güvenliği artırmak için askeri birliklerin sevk edildiğini duyurdu. Yasa dışı sınır geçişlerini azaltmayı hedefleyen politikalar ve suç işleyen göçmenlerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesi gibi tedbirler alındı. Trump’ın göreve başlamasının ardından 11 gün içinde güney sınırındaki yakalamaların %85 oranında düştüğü, limanlarda ise göçmen yakalamalarında %93’lük bir azalma yaşandığı bildirildi.
Ayrıca, yasa dışı göçmenlerin devlet hizmetlerinden yararlanmasını engelleyen yasaların devreye sokularak vergi mükelleflerinin korunmasına yönelik önemli adımların atıldığı kaydedildi. “Meksika’da Kal” politikası yeniden uygulanmaya başlanmış olup, sınır dışı edilecek suçlu göçmenler için Guantanamo Körfezi’nde yer ayrıldığı duyuruldu.
EKONOMİ VE İŞÇİ HAKLARI
Trump, ekonomi alanında ABD merkezli üretim ve yatırımları teşvik etmek amacıyla çeşitli yollar izledi. Çelik ve alüminyum ithalatına %25 gümrük vergisi uygulanması kararı alarak yerli üreticileri koruma adına önemli çabalar gösterdi. Çelik sektörüne yapılan milyarlarca dolarlık yatırımların ekonomiyi canlandırmayı hedeflediği vurgulandı. Bunun yanı sıra, Ulusal Enerji Hakimiyet Konseyi kurulmuş ve enerji fiyatlarını düşürmek için petrol ve doğal gaz üretimini artırmaya yönelik düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Bu süreçte ABD borsalarında yukarı yönlü bir hareket gözlemlenirken, işsizlik oranlarının düştüğü bilgisi verildi.
DIŞ POLİTİKA VE ULUSAL GÜVENLİK
Trump yönetimi, uluslararası alanda da etkili adımlar attı. İran’a yönelik yaptırımlar sıkılaşırken, İran ile bağlantılı şirketlerin ABD finans sistemine erişimi engellendi. Ayrıca, İsrail Başbakanı Netanyahu ile yapılacak görüşme çerçevesinde Gazze’de kalıcı bir barışın sağlanması için öneriler sunuldu. Japonya ve Hindistan ile ticaret ve enerji alanında yeni anlaşmalar imzalanarak ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi hedeflendi.
ENERJİ POLİTİKALARI VE İKLİM ANLAŞMALARI
Trump, enerji bağımsızlığını artırmak ve enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla Ulusal Enerji Acil Durumu ilan etti. Yenilenebilir enerji politikalarındaki kısıtlamaların kaldırılmasıyla fosil yakıt üretimi teşvik edildi. Ayrıca, eski Başkan Joe Biden dönemine ait sera gazı emisyon düzenlemeleri iptal edilerek Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı alındı.
EĞİTİM VE TOPLUMSAL POLİTİKALAR
Eğitimde köklü değişiklikler gerçekleştiren Trump, federal fonlarla desteklenen okullardaki “aşırı sol” müfredatların kaldırılmasını sağladı. Ebeveynlerin çocuklarının eğitim üzerinde daha fazla söz sahibi olabilmesi için reformlar gerçekleştirdi. LGBT+ haklarına yönelik sert bir tavır sergileyen Trump, çocuklara yönelik cinsiyet değiştirme operasyonlarını yasakladı ve kadın sporlarında biyolojik erkeklerin yarışmalara katmasını engelleyen bir kararname yayımladı.
HÜKÜMET REFORMU VE BÜROKRASİYLE MÜCADELE
Trump, federal bürokrasideki verimsizliği azaltmak için Hükümet Verimliliği Bakanlığı’nı kurdu. Kamu harcamalarını azaltmayı hedefleyerek devlet dairelerindeki fazla personelin işten çıkarılması teşvik edildi. Ayrıca, New York’taki trafik sıkışıklığı ücretlendirme sistemi iptal edilerek, sürücüler üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi amaçlandı.
Beyaz Saray, Trump’ın ilk ayda gerçekleştirdiği köklü değişikliklerle “Amerika’yı yeniden büyük yapma” hedefine hızla odaklandığını vurguladı. Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “ABD geri döndü! Ulusumuzu yeniden inşa ediyoruz, vatandaşlarımızı koruyoruz ve ekonomimizi güçlendiriyoruz. Henüz yeni başlıyoruz!” ifadelerini kullandı.