Suriye‘de 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesinin ardından, ithal ürün yasağının kaldırılmasıyla beraber Hatay’dan Suriye‘ye tır geçişleri hız kesmeden devam ediyor. Suriye tarafındaki artan vergilere rağmen, günde 350 ila 400 aracın sınırı geçiş yaptığı bildiriliyor.
Uzun bir iç savaş döneminin ardından muhalif güçler, 61 yıllık Baas rejimini devirerek Esad yönetimine son vermişti. Bu değişim, başta Şam olmak üzere Halep gibi büyük şehirlere dışarıdan ithal ürünlerin girmesine olanak tanıdı. Yıllar sonra Türkiye’den yapılan ürün sevkiyatları, Suriye’nin her köşesine ulaşmaya başladı. Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacminin genişlemesi, Hatay’daki sınır kapılarını da etkileyerek yaklaşık 2 bin araç kapasitesine ulaştı. Yönetim değişikliği sonrası artan vergilerin tüccarlar arasında sorunlara yol açmasına rağmen, sınır geçişlerinde araç kuyrukları oluşmaya devam ediyor. Dron ile havadan görüntülenen bu devasa tır kuyrukları dikkat çekiyor.
“Bazen tırlar 1 hafta bekliyor”
Yoğunluk nedeniyle tırların kimi zaman 1 hafta boyunca beklemek zorunda kaldığını belirten Yasir Yıldırım, “Burada genellikle 3 ila 4 gün bekliyoruz. Daha önceki dönemlerde geçişler çok daha hızlı gerçekleşiyordu. Ancak şimdi hem Suriyeli mültecilerin giriş yapması hem de tırların geçişleri nedeniyle gecikmeler yaşanıyor. Ortalama olarak burada 1150 civarında tır bulunuyor. Günlük olarak 350 ila 400 tır giriş yapıyor. Bazen bekleme süreleri bir haftayı bulabiliyor. Savaş döneminde geçiş yapmak oldukça kolaydı. Artık her yıl geçişlerde zam yapılıyor. Zamların daha düşük olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“Savaşın sona ermesi ticareti canlandırdı”
Daha önceki savaş döneminde yoğunluktan bahsetmeyen Orhan Güngör, “Savaş zamanında geçişlerde sorun yaşamıyorduk ve bu kadar kalabalık olmuyordu. Önceden sıra beklemiyorduk ama şimdi 3 ila 5 gün bekliyoruz. Dolayısıyla yoğunluk oldukça fazla. Savaşın sona ermesiyle birlikte ticaretimiz de arttı” ifadelerini kullandı.
“Geçmişte tır geçişleri daha azdı, şimdi ise arttı”
Cilvegözü Sınır Kapısı’nda yaşanan yoğunluğu aktaran Cuma Yumuşak, “Buradaki yoğunluk iyi. Tırlar kalabalık ama zamanla bu durum aşılabiliyor. Geçmişte tır geçişleri daha az sayıda gerçekleşiyordu, ancak şu an oldukça fazla” şeklinde konuştu. – HATAY