ABD’de yönetim değişikliği, dünyanın çeşitli bölgelerindeki çatışmaları sona erdirme iddiasıyla göreve gelen Donald Trump ile birlikte dikkat çekti.
Ukrayna’ya en büyük destek sağlayan ABD’nin yönetimindeki bu değişikliği, Rusya-Ukrayna Savaşı açısından oluşturduğu sonuçlar ile Avrupa’da belirsizlik ve endişe ile takip ediliyor.
Bazı değerlendirmeler savaşın sona ereceğini öngörürken, diğer yandan uyarılar da gündeme geliyor.
“RUSYA 5 YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR SAVAŞ BAŞLATABİLİR”
Bu bağlamda Danimarka Savunma İstihbarat Servisi (FE), Ukrayna’daki çatışmaların sona ermesi veya donması ve NATO’nun bu süreçte yeterli seviyede silahlanamaması durumunda, Rusya’nın önümüzdeki beş yıl içinde Avrupa’da büyük ölçekli bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu.
FE’nin yayımladığı istihbarat raporunda, Rusya’nın son yıllarda askeri teçhizatını modernize etme kapasitesini artırdığı ve askeri ekipman üretimini önemli ölçüde güçlendirdiği belirtilerek, “Rusya, Nikol şiddetlendirmek için NATO’ya karşı yeniden silahlanma kaynakları yaratabilir, özellikle dışarıdan aldığı mali ve maddi destek ile.” ifadeleri yer aldı.
Raporda, şu an için Danimarka’ya yönelik bir “askeri saldırı” tehdidi olmadığının değerlendirildiği, ancak Rusya’nın bölgedeki en büyük askeri güç olma konumunu koruyacağı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu unvanı kolayca bırakmayı istemeyeceği vurgulandı.
Rusya’nın, anakarasının kuzeyindeki deniz alanları üzerindeki kontrolünü genişletme arzusunun bulunduğuna dikkat çekilirken, “Kuzey Kutbu’na kadar her yeri kontrol etme isteği mümkündür. 2022 denizcilik doktrini, ülkenin kuzeyindeki çıkarlarını korumak için askeri güç de dahil olmak üzere her türlü aracı kullanma olasılığını ortaya koymaktadır.” denildi.
“RUSYA NATO İLE SAVAŞA HAZIRLANIYOR”
Raporda ayrıca Moskova’nın Grönland ve Faroe Adaları’nı Avrupa’daki olası bir çatışmanın dışında tutacağı, bunun da Rusya’nın stratejik çıkarlarının Avrupa ile değil, daha çok ABD ile olan ilişkisi ile bağlantılı olduğu ifade edildi.
Raporda, Rusya’nın Batı ile çatışma halinde olduğu ve NATO ile savaşa hazırlandığı iddia edilerek, “Bu durum, böyle bir savaşı başlatma kararı alındığı anlamına gelmiyor, ancak Rusya silahlanıyor ve bu kararı alabilecek kapasiteyi oluşturuyor. Eğer Rusya, NATO’yu askeri açıdan zayıflamış ya da siyasi anlamda bölünmüş olarak percepsiyon ederse, bir veya daha fazla Avrupa ülkesine karşı bölgesel bir savaşta askeri güç kullanma istekliliği artabilir.” değerlendirmesinde bulunuldu.