Ford Otosan ve Mars Logistics, çevre dostu ve sürdürülebilir taşımacılık alanında çarpıcı bir adım atıyor. Ford Otosan’ın Romanya’daki Craiova Fabrikası ile Türkiye arasındaki lojistik süreçleri, daha verimli, maliyet etkin ve çevreci bir modele geçiş yaparak yeni bir intermodal taşıma hattıyla destekleniyor. Bu sistem sayesinde Türkiye’den Romanya’ya gönderilen üretim parçalarının taşınmasının yanı sıra, Romanya’da üretilen araçların da demiryolu ile Türkiye’ye taşınması sağlanacak. Böylece, karayoluna kıyasla yüzde 63 daha az emisyon salımı hedefleniyor ve lojistik süreçlerin verimliliği artırılacak.
Ford Otosan, Romanya’daki Craiova fabrikasında yeni modellerin üretimine başlayarak, Mars Logistics ile lojistik maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan önemli bir projeye imza atıyor. Kurulan intermodal hat ile Ford Otosan’ın Avrupa’daki ilk yatırımı olan Craiova Fabrikası ile İstanbul Halkalı arasında haftada dört sefer düzenlenecek. Bu operasyon sayesinde Craiova Fabrikası’nda üretilen araçların Türkiye’ye taşınması öngörülüyor.
Türkiye’den Romanya’ya artan ihracat, tedarik zincirinin daha da güçlenmesine katkı sağlıyor.
Yeni intermodal hat, İstanbul Halkalı’ya haftada dört sefer ile yılda yaklaşık 12.000 aracın Türkiye’ye ulaşmasını sağlayacak. Bu çözüm, üretim parçalarının Türkiye’den Craiova Fabrikası’na taşınmasını da kapsıyor ve Mars Logistics iş birliğiyle gerçekleştirilecek. Yeni hattın, yılsonuna kadar karayolu ile kıyaslandığında yüzde 63 oranında daha az emisyon salımına yol açması hedefleniyor.
2022 yılında Craiova Fabrikası’nı bünyesine katan Ford Otosan, Avrupa’daki üretim ağını genişletirken Türkiye ile Romanya arasındaki ticari ilişkileri de güçlendiriyor. Craiova’daki üretim artışıyla birlikte, Türkiye’den Romanya’ya Ford Otosan ve tedarikçileri aracılığıyla yapılan parça ihracatında dikkate değer bir artış gözlemleniyor.
Ford Otosan Lideri Güven Özyurt, projenin sürdürülebilirlik ve operasyonel verimlilik açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek, “Yılda 270 bin araç üretim kapasitesine sahip Craiova Fabrikamızda üretilen Ford Puma ve Courier modellerinin bir kısmını bu yeni lojistik modeliyle Türkiye’ye getiriyoruz. Karayolu ve denizyolu ile kıyaslandığında maliyet avantajı sağlayarak rekabet gücümüzü artırırken çevre dostu bir lojistik modeliyle sürdürülebilirlik hedeflerimize önemli katkıda bulunuyoruz.” açıklamasında bulundu.
Özyurt, Ford Otosan olarak sadece kendi üretim süreçlerini değil, tedarik zincirleriyle birlikte tüm ekosistemlerini güçlendirdiklerini belirtti. Romanya’daki yaklaşık 10 Türk tedarikçisinden parça temin ettiklerini, ayrıca Türkiye’den 60’tan fazla tedarikçi ile iş birliği yaptıklarını vurgulayarak, mühendislik ihracatı konusunda da aktif olduklarının altını çizdi. Sancaktepe AR&GE merkezindeki geliştirilen modellerin mühendisliği ile bilgi ve teknoloji ihracatını sürdüreceklerini sözlerine ekledi. Tüm iş ortaklarıyla daha verimli, sürdürülebilir ve entegre bir üretim ve lojistik ağı oluşturma hedefinde olduklarını kaydetti.
Mars Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Garip Sahillioğlu ise Ford Otosan ile gerçekleştirilen iş birliğine dair şunları ifade etti: “Uzun süredir fizibilite çalışmalarını yürüttüğümüz projelerimizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Mars Logistics olarak Türkiye’de demiryolu taşımacılığı alanında tarihi adımlar atıyoruz. Romanya ve Türkiye arasında kurduğumuz intermodal hat ile Ford Otosan’ın Romanya Craiova fabrikasında üretilen araçların parçalarını toplayarak, özmal vagonlarımız ile Mars Halkalı Tren Terminaline taşıyoruz. Buradan sonrasında yükleri Craiova Fabrikası içerisinde yer alan ve işletmesi biz tarafından yapılan terminale ulaştırıyoruz.” dedi.
Ayrıca, Türkiye’nin öncü Demiryolu Taşımacılık İşletmelerinden biri olan Pars Demiryolu şirketine ait lokomotifler ile özel demiryolu taşımacılığı yapacaklarına vurgu yapan Sahillioğlu, ilkleri gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirtti. “Bu önemli adımlarla lojistik süreçlerdeki verimliliği artırmak ve çevre dostu taşımacılığı teşvik etmeyi hedefliyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerimizle demiryolu taşımacılığında sürdürülebilir çözümlerin daha da yaygınlaşmasını amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu. – İSTANBUL