Kalyon PV’nin CEO’su İhsan Kulalı, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde devam eden 157 megavat kapasiteli öz tüketim güneş enerjisi santralinin tamamlanmasıyla birlikte şirketin “karbon nötr panel” üreticisi olacağını ve bunun yeşil finansman erişimi açısından önem taşıdığını ifade etti.
Kulalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketin halka arz sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Şirketin halka arz ile yeni bir döneme adım attığını aktaran Kulalı, bu sürecin hem finansal büyümeyi desteklemek hem de kurumsallaşma ve şeffaf yönetim ilkelerini güçlendirmek açısından kritik bir adım olduğunu vurguladı. Halka arzın, şirketin sürdürülebilir büyüme stratejisini destekleyeceğine dair görüşlerini paylaştı.
Kulalı, halka arz ile birlikte sürdürülebilir büyüme, operasyonel verimlilik ve yüksek kalite hedeflerini pekiştirmeyi amaçladıklarını dile getirerek, bu sürecin şirket açısından bir dönüm noktası olacağını söyledi.
Aynı zamanda süreçte yatırımcılara cazip fırsatlar sunduklarının altını çizen Kulalı, “Kalyon PV’nin halka arzı ile Türk sermaye piyasalarının daha da derinleşeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Kulalı, güneş enerjisi sektöründeki rekabetin giderek arttığını ve yoğun rekabetin sektörde ekonomik fayda sağladığını belirtti. Ayrıca, Kalyon Enerji‘nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda gerçekleştirilen YEKA GES-2024 Yarışması’nda 520 megavat kapasiteli Konya Karapınar GES ihalesini kazandığını hatırlattı. Kalyon PV’nin, Kalyon Enerji’nin şu anda işlettiği 1350 megavat kapasiteli Karapınar güneş enerji santralinin panel tedarikçisi olduğunu da ekledi.
Kulalı, 2025 yatırım planı çerçevesinde Viranşehir’deki 157 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralinin yılın son çeyreğinde tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek, “Yatırım tamamlandığında şirketimiz karbon nötr panel üreticisi olacak. Bu durum, bizim ve panel tedarik edeceğimiz GES yatırımcıları için yeşil finansman erişimi bakımından son derece değerli.” dedi.
Kulalı, GES yatırımları tamamlandığında yılda yaklaşık 300 milyon kilovatsaat elektrik üreteceklerini, bu elektrik miktarının yarısının şirketin kendi ihtiyaçları için kullanılacağını, kalan yarısının ise mevzuat gereği şebekeye satılarak sürekli ve öngörülebilir gelir elde edileceğini ifade etti.
Bugün talep toplamanın sona ereceği halka arzda, 46 milyon 334 bin 639 lira nominal değerli pay satışa sunulacak. Pay başına fiyat 70,30 lira belirlenirken, halka arzın toplam büyüklüğü 3,3 milyar lira olacak.