Gazze bölgesinde, 09:30 itibarıyla uygulanması beklenen ateşkes, İsrail’in gerçekleştirilen hava saldırısıyla aniden bozuldu. Saldırının gerçekleşmesinin ardından, İsrail hükümeti, Hamas’ın serbest bırakılacak esirlerin listesini paylaşmamasını saldırının sebebi olarak gösterdi. İlgili saldırıda ne yazık ki 3 Filistinli yaşamını yitirirken, ateşkes anlaşmasının durumu belirsizliğini korumaya devam etti.
İsrail hükümetinden gelen gelişmelerle birlikte, hükümetin dağıldığına dair istifa haberleri geldi. Gazze’nin kuzeyine yönelik saldırılarını sürdüren İsrail hükümetinde, ateşkesin uygulanma koşullarının belirsizliğinden dolayı İç Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir istifasını verdi. Ben-Gvir, aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi’nin lideri olarak hükümetten çekileceğini açıklamasıyla dikkat çekti.
Ayrıca, liderliğini Ben-Gvir’in yaptığı partinin diğer bakanlarının da istifa etmesi bekleniyor. Bu bağlamda, Ben-Gvir’in saldırgan yaklaşımının ardından Netanyahu’yu istifaya zorlayacaklarını belirten Necef ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Wasserlauf, Miras Bakanı Amichai Eliyahu ve komite başkanları Limor Son Har-Melech ile Zvika Fogel’in de benzer bir adım atması muhtemel görünüyor.
Bu aşamada, bakanların büyük bir çoğunluğunun ateşkes anlaşmasına karşı durarak, durumun kritik olduğunu yinelemesi dikkat çekiyor. Dini Siyonizm Partisi’nin lideri ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ateşkese karşı olduğunu belirterek, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun “İsrail ulusal güvenliğini tehlikeye atan” bir anlaşmaya yeşil ışık yakmış olmasını eleştiriyor. Smotrich, Gazze Şeridi’nin İsrail tarafından tamamen ele geçirilmesi gerektiği yönündeki görüşlerini de ifade ederek, bu anlaşmanın engellenmesi için gereken her şeyi yapacaklarını dile getirdi.
Tüm bu tartışmaların ortasında, Smotrich, hükümetten istifa etme kararını henüz vermedi. Ancak partisini temsil eden diğer bakanların müdahale potansiyeli, hükümetin geleceği için önemli bir etken haline geliyor. Bu durum, sadece iç politikayı değil, aynı zamanda bölgedeki barış ve güvenlik dinamiklerini de olumsuz şekilde etkileyebilir. Geçmişte olduğu gibi yeni bir çatışma olasılığı, endişeleri arttırıyor.
Sonuç olarak, Gazze’de ateşkes beklentileri ve İsrail hükümetinde yaşanan istifalar, bölgedeki siyasi atmosferi gergin hale getiriyor. İlerleyen günlerde tarafların birbirleriyle olan ilişkilerinin yeniden şekillenip şekillenmeyeceği ise merakla bekleniyor. İki taraf arasında süregelen gerilim, Orta Doğu’daki istikrarsızlık ve insan kaybı endişelerini beraberinde getiriyor.