Avrupa İslamofobi Raporu, çevrim içi bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Bu rapor, ABD ve Avrupa’nın çeşitli enstitü ve kuruluşlarının desteğiyle hazırlanmış olup, Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü’nün Avrupa ülkeleri tarafından resmileştirilmesi, İsrail’in Gazze’deki katliamları sonucunda Avrupa’da Müslüman karşıtlığının artması, Batı’daki ana akım medya ve sosyal medyada Müslümanlar aleyhinde yürütülen dezenformasyon, kurumsal ayrımcılık ve Avrupa’daki İslam ile göçmen karşıtı olayların ele alındığı önemli bir çalışmadır.
Rapor, Türk-Alman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Enes Bayraklı ve William and Mary Üniversitesi’nden Doç. Dr. Farid Hafez’in editörlüğünde hazırlandı. Raporda, Avrupa’daki aşırı sağcı partilerin İslamofobiyi siyasi kazanımlar elde etmek için kullanmalarının kurumsal ve siyasi ayrımcılığı artırıcı bir etki yarattığı belirtildi. Bu durum, raporda geniş bir perspektifle analiz edilmiş ve Fransız hükümetinin uygulamaları ile birlikte değerlendirildi.
FRANSA’DA MÜSLÜMAN KARŞITLIĞI KURUMSAL HALE GELİYOR
Raporun Fransa bölümünü kaleme alan Liverpool Üniversitesi’nden Kawtar Najib, özellikle Gazze’deki olaylarda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un verdiği desteklerin, ülkedeki Müslümanlara karşı kurumsal ırkçılığın görünür hale gelmesine neden olduğunu vurguladı. Najib, Fransa hükümetinin okullarda başörtüsünü yasaklama kararının Müslüman öğrenciler ve aileleri üzerinde oluşturduğu endişeye dikkat çekti.
Müslüman kızların okula gitme isteğinin baskı altında olduğunu dile getiren Najib, bu durumun Müslüman karşıtlığının kurumsal bir olgu haline geldiğini ortaya koyduğunu ifade etti. Ayrıca, hükümetin Müslüman kadınların kıyafetlerini yasaklamaya yönelik çabalarının da benzer bir şekilde Müslüman karşıtlığı ile ilgili olduğunu belirtti. Gazze’deki katliamları yorumlayan ana akım medya ve sosyal medyanın, Müslümanlara yönelik olumsuz stereotiplerle dolu bir dil kullanmasının normalleştiğini kaydetti.
27 Haziran 2023’te yaşanan ve 17 yaşındaki Nahel Merzouk’un polis tarafından öldürülmesi, Müslüman toplumu endişelendirirken, bu olay sonrasında yapılan hükümet karşıtı barışçıl gösterimler dikkat çekmektedir. Najib, polis sendikasının bu eylemler sırasında Müslümanlara yönelik sarf ettiği ırkçı sözlerin de rapora girdiğini dile getirdi.
İSVİÇRE’DE GÖÇMEN KARŞITLIĞI MÜSLÜMAN KARŞITLIĞINI ARTIRDI
Raporun İsviçre kısmını hazırlayan Nadia Lahdili, ülkedeki göçmen karşıtlığının artışıyla birlikte Müslüman karşıtlığının da yükseldiğini bildirdi. 2023 yılında İsviçre’de 876 ırk ayrımcılığı olayı ve 62 Müslüman karşıtı vaka dahil olmak üzere toplamda 1,058 İslamofobik olay kaydedildi. Lahdili, özellikle iş yerleri ve kamu kurumlarında Müslüman karşıtlığına sıkça rastlandığını, başörtülü kadınların iş yaşamında maruz kaldığı ayrımcı tutumları vurguladı.
Yapılan araştırmaların, başörtüsü veya burka giymenin birçok kez aşırıcılık sembolü olarak algılandığını ve İsviçre değerleri için bir tehdit olarak yorumlandığını ortaya koyduğunu belirten Lahdili, seçim dönemlerinde İslami giyimin siyasi figürler tarafından istismar edil