G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,08
CNY4,84
GBP45,36
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,62
GR. ALTIN2.842,31
BTC2.168.096,91

İran’da Uzmanlar Meclisi ve İslami Şura Meclisi Seçimleri İçin Oylama Başladı: Sandık Başına Gitme Zamanı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’da 12. Dönem Millet Vekilliği ve İran liderini seçme, denetleme ve azletme yetkisine sahip Uzmanlar Meclisi seçimleri için oy verme süreci başladı. Ülkenin dört bir yanındaki 50 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda yerel saatle 08.00 itibarıyla seçmenler oy vermeye başladı. Kayıtlı 61 milyon seçmenin oy kullanacağı ülkede oy verme işlemi ise 18.00’de sona erecek.

İran’ın 290 sandalyeli İslami Şura Meclisi için ülke genelinde 15 binden fazla aday yarışıyor. Dini liderini seçme, denetleme ve azletme yetkisine sahip Uzmanlar Meclisi’ndeki 88 sandalye için ise 144 aday seçimlerde yer alıyor. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, başkent Tahran’da bulunan İmam Humeyni Hüseyniyesi’nde ilk kez basın mensupları önünde oyunu kullandı. Hamaney, İranlıları oy kullanmaya çağırarak, “Aziz milletimiz tüm dünyanın gözünün, bizim üzerimizde olduğunu bilsin. Seçimlere katılım göstererek dostları sevindirin ve düşmanları hayal kırıklığına uğratın” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 12. Dönem Millet Vekilliği ve 6. Dönem Uzmanlar Meclisi seçimleri için başkent Tahran’daki İçişleri Bakanlığına gelerek oy kullandı. Reisi’nin oy kullandığı anlar objektiflere yansıdı. Seçimlerde ciddi bir rekabet yaşanırken, İran halkı seçimlere ilgiyle ve katılım gösterdiği görülüyor. Sandık başındaki manzaralar ile ülkede demokratik süreçlerin işlediği, halkın iradesinin yansıtıldığı bir ortam oluşturulmaya çalışıyor.

Seçim sonuçlarının ülke içi politikalar ve dış ilişkiler açısından önemli etkileri olması bekleniyor. Yeni milletvekillerinin ve Uzmanlar Meclisi üyelerinin seçim sonuçlarıyla belirlenmesi, İran’ın gelecekte izleyeceği politikaları da doğrudan etkileyecektir. Uluslararası gözlemciler de seçim sürecini yakından takip ediyor ve sonuçların ülke içinde ve dışında nasıl değerlendirileceği konusunda önemli görüşler oluşturuyor.

İran seçimleri, bölgedeki denge ve istikrar açısından da önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Ülkenin iç dinamikleri ve dış politikası, seçim sonuçlarına bağlı olarak şekillenecek ve bu durum bölgedeki diğer ülkeler üzerinde de etkili olabilecektir. Sonuçların açıklanmasının ardından, İran’ın iç ve dış politikalarında nasıl bir değişim yaşanacağı ve bu değişimlerin bölgeye etkileri yakından izlenecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran’da Uzmanlar Meclisi ve İslami Şura Meclisi Seçimleri İçin Oylama Başladı: Sandık Başına Gitme Zamanı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!