İran’ın başkenti Tahran’da, şeriatla yönetilen ülkede dikkat çekici bir protesto gerçekleştirildi. Azad Üniversitesi’nde bir kadın öğrenci, kampüsün ortasında beklenmedik bir şekilde kıyafetlerini çıkardı ve iç çamaşırlarıyla kaldı. Bu eylem, özellikle zorunlu örtünme ve kıyafet kurallarına karşı bir itiraz olarak değerlendirildi.
Genç kadın, kimseye aldırış etmeden protestosunu sürdürdü. Ancak, üniversite yönetimi bu durumu polise bildirdi ve İran polisi öğrenciye müdahale edere gözaltına aldı. Protestonun arka planında, kadının güvenlik güçleri tarafından “uygun bir başörtüsü” takmamaktan dolayı maruz kaldığı bir saldırının bulunması olduğu öğrenildi.
Gözaltı sürecinin ardından, İslami Azad Üniversitesi Halkla İlişkiler Genel Müdürü Amir Mahjoub, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, “Üniversitenin Bilim ve Araştırma Şubesi’nde bir öğrencinin ahlaksız bir eyleminin ardından kampüs güvenliği müdahale etti ve kişiyi kolluk kuvvetlerine teslim etti. Öğrencinin eylemlerinin nedenleri ve altta yatan sebepleri şu anda araştırılıyor” ifadelerini kullandı.
İran’da 2022 yılında Mahsa Emini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar, zorunlu başörtüsü kurallarına yönelik tepkileri de beraberinde getirmişti. Devlet, bu kurallara karşı çıkıldığı durumlarda uygulanacak yeni düzenlemeler hazırlamakta. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin imzasıyla Meclis’e sunulan “İffet ve Başörtüsü Kültürünün Desteklenmesi” yasası, 201 milletvekilinden 152’sinin onayı ile kabul edildi. Bu yasa, zorunlu başörtüsü kuralına aykırı hareket eden kadınları uyarma, para cezası verme ve tekrar ihlal etme durumunda tutuklama gibi yaptırımları içeriyor.
Yasa çerçevesinde, başörtüsü kurallarına uymayan kadınlara, ilk aşamada kısa mesaj ve benzeri yollarla uyarı yapılıyor. Uyarıları dikkate almayan ve kurala tekrar aykırı davrananlar para cezasıyla karşılaşıyor. Bu ceza ödenmediği takdirde, bir ay içinde otomatik olarak kişinin banka hesabından tahsil ediliyor. Eğer herhangi bir nedenle bu cezaların tahsil edilmesi mümkün olmazsa, kişi tüm bankacılık işlemlerinden men ediliyor.
Cezalara itiraz etme süresi ise 10 gün ile sınırlı. Ancak, eğer kadın dördüncü kez kuralları ihlal ederse, para cezasının yanı sıra yargı tarafından tutuklama kararı da çıkma olasılığı bulunuyor. İran’da başörtüsü takmamak ve buna benzer kıyafet kurallarını ihlal etmek, giderek daha büyük bir sorun haline geliyor ve bu tür protestolar, bireylerin özgürlüklerini talep etme biçimi olarak öne çıkıyor.