G-QXXHXL9JW0
USD34,29
EURO37,09
CNY4,81
GBP44,51
EURO/USD1,08
BIST8.945,80
Petrol71,14
GR. ALTIN3.023,53
BTC2.410.599,28

Türk Araştırmacıdan Çığır Açan Deprem Tahmini: İstanbul’da Yüzde 91,65 Başarı Oranı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’daki Depremleri Başarıyla Tahmin Eden Araştırmacılar

ABD’deki Georgia Southern Üniversitesi’nden Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş liderliğindeki bir ekip, İstanbul’daki depremleri yüzde 91,65 doğruluk oranıyla tahmin ettiklerini duyurdu. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, özellikle Los Angeles bölgesinde yüksek doğruluk oranı sunabilen bir tahmin modeli geliştirmek üzerine yoğunlaşan çeşitli makine öğrenimi algoritmalarının test edilmesiyle elde edildi.

Yüzde 100’e Yakın Başarı

Araştırma sonuçları, dünyanın en depreme yatkın bölgelerinden biri olan Kuzey Anadolu Fayı’na yakın İstanbul’da elde edilen yüzde 91,65’lik başarı oranıyla dikkat çekti. Bununla birlikte, San Diego için bu oranın yüzde 98,53’e kadar çıktığı ifade edildi. Ekip, bu başarıyı artırmak için verileri analiz etmekte en etkili olan algoritma olarak XGBoost’u kullandı ve farklı şehirlerde bu algoritmanın sonuçlarını tekrar değerlendirdi.

Uluslararası İlgi Gördü

Ayrıca, deprem büyüklüğünü etkileyen birçok faktör göz önüne alınarak kapsamlı bir veri seti oluşturuldu. Bu bağlamda, deprem sıklığı, bölgenin yeraltı yapısı ve tarihteki en büyük depremin büyüklüğü gibi kriterler analiz edildi. Öne çıkan bir diğer parametre ise, deprem büyüklüğünün tahmininde kritik bir rol oynayan Gutenberg-Richter b-değeri oldu.

Bu kapsamlı çalışmalar, "Predictive Modeling of Earthquakes in Los Angeles With Machine Learning and Neural Networks" ve "Improving earthquake prediction accuracy in Los Angeles with machine learning" başlıklı makalelerle Scientific Reports by Nature dergisinde yayımlandı. Araştırma, uluslararası düzeyde büyük yankı uyandırmış durumda. Birleşmiş Milletler’in afet risk azaltma platformu PreventionWeb üzerinde de yer aldığı belirtilen çalışmanın, deprem riskli bölgeler için umut verici bir gelişme olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, bu araştırmanın doğal afetleri anlama ve bu tür durumlara hazırlıklı olma yöntemlerimizi köklü bir şekilde değiştireceğine inanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Araştırmacıdan Çığır Açan Deprem Tahmini: İstanbul’da Yüzde 91,65 Başarı Oranı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!