G-QXXHXL9JW0
USD34,29
EURO37,03
CNY4,82
GBP44,60
EURO/USD1,08
BIST8.908,47
Petrol76,05
GR. ALTIN3.029,22
BTC2.307.036,13

Çilekler Kalbinizi Koruyabilir – Yeni Çalışma Gösterdi ki Çilekler Kolesterolü Düşürüyor ve Kalp Sağlığını Destekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kardiyovasküler hastalık küresel çapta önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir çalışma çileklerin kalp sağlığını desteklemenin ve kolesterolü düzenlemenin lezzetli ve doğal bir yolu olduğunu ortaya koydu.

Araştırma, çilekleri düzenli olarak tüketmenin (günde 1 ila 4 fincan arası) özellikle kardiyometabolik sağlığı iyileştirmede dikkate değer faydalar sağladığını gösterdi. California Üniversitesi, Davis’teki araştırmacılar tarafından yürütülen ve California Çilek Komisyonu tarafından finanse edilen, Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisinin Eylül 2024 sayısında yayınlanan literatür taraması, 2000-2023 yılları arasında yayınlanan 47 klinik araştırma ve 13 gözlemsel çalışmadan elde edilen bulguları derledi.

Çileklerin polifenoller ve lif gibi faydalı fitonutrientlerle dolu olduğu ve iltihabı azaltırken LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu sonucuna varıldı. Sonuç olarak, genel kalp sağlığının iyileştirilmesi ve kardiyovasküler risk faktörlerinin daha iyi yönetilmesi sağlanabilir.

İster taze, ister dondurulmuş veya kurutulmuş formda olsun, günlük bir çilek dozu, özellikle kalp hastalığı riski yüksek olanlarda kardiyometabolik sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Çilek, lipid metabolizmasını düzelterek ve sistemik inflamasyonu azaltarak kardiyovasküler rahatsızlıklar geliştirme riskini azaltabilir.

“Çilekler kalp sağlığına fayda sağlayan fitonutrientler açısından zengindir,” diyor Kaliforniya Üniversitesi, Davis’teki çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Roberta Holt. “İncelememiz, düzenli çilek tüketiminin yalnızca kolesterolü düşürmekle kalmayıp aynı zamanda kalp hastalığının temel nedeni olan iltihabı azaltmaya da yardımcı olduğunu buldu. Bu, günlük rutininize sadece bir fincan çilek eklemenin kardiyovasküler olay riskinizi önemli ölçüde azaltabileceği anlamına geliyor.”

Kalp sağlığının ötesinde, çalışma beyin sağlığı için heyecan verici faydalar da ortaya koyuyor. Çileklerin zengin flavonoid içeriği sayesinde bilişsel gerilemeyi geciktirmeye ve bunamaya karşı korumaya yardımcı olabileceği öne sürülüyor. Çilekler ayrıca bilişsel işlevi destekleyebilir ve yaşlanma sürecinde beyni keskin tutmada önemli olabilir.

Toby Amidor, MS, RDN, CDN, FAND, “İnsanlar sağlıklarını yönetmek için doğal, gıda bazlı çözümler arıyor ve çilekler kalp sağlığını desteklemek için uygun fiyatlı, lezzetli ve kullanışlı bir yol sunuyor. Özellikle C vitamini olmak üzere fitonutrientler, lif ve vitaminlerle doludur ve smoothielere, yoğurda, salatalara kolayca eklenebilir veya atıştırmalık olarak tüketilebilir.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çilekler Kalbinizi Koruyabilir – Yeni Çalışma Gösterdi ki Çilekler Kolesterolü Düşürüyor ve Kalp Sağlığını Destekliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!