G-QXXHXL9JW0
USD34,29
EURO37,16
CNY4,81
GBP44,48
EURO/USD1,08
BIST8.872,85
Petrol74,70
GR. ALTIN3.008,32
BTC2.316.241,53

Erdoğan’dan Birleşmiş Milletler’e Sert Eleştiri: Barışın Korunması İçin Acil Adımlar Şart!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Ahmet Yılmaz, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü ve Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatı’nın 79. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Mesajında, Gazze ve diğer çatışma bölgelerinde hayatını kaybeden BM görevlilerinin sayısının rekor düzeylere ulaştığını belirten Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: "Barışı koruma misyonlarına saldırıların artması ve Genel Sekreter’in ‘istenmeyen adam’ olarak ilan edilmesi gibi olgular, Teşkilat’ın kuruluş yıl dönümünü buruk bir havada kutlamasına yol açıyor. Dünyanın farklı yerlerinde süregelen çatışmaların yarattığı yıkımlar, artan açlık ve yoksulluk durumu, ayrıca İslam ve yabancı düşmanlığı ile ırkçılığın yayılması, Birleşmiş Milletler’in üstlenmesi gereken görev ve sorumlulukları her geçen gün artırmaktadır."

Yılmaz, bu sorumlulukların yerine getirilebilmesi için Birleşmiş Milletler’in tüm temel organlarının, özellikle Güvenlik Konseyi’nin işlevlerini yerine getirebileceği uygun koşulların sağlanması gerektiğini vurguladı.

İŞBİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

"’79 yıl önce, gelecek nesilleri savaşlardan korumak amacıyla kurulan, Türkiye’nin de kurucuları arasında bulunduğu Birleşmiş Milletler, bu amacını gerçekleştirecek en geniş yetkiye sahip olan Güvenlik Konseyi’nin, uluslararası hukuku ve insanlık onurunu hiçe sayan gelişmeler karşısındaki aczi nedeniyle maalesef etkisiz hale geldi" diyen Yılmaz, "Gazze’deki soykırımı durduracak adımları atamayan Güvenlik Konseyi, bu tavrıyla suistimalleri cesaretlendirmekte ve kurallara dayalı uluslararası sisteme olan güveni zedelemektedir. Orta Doğu’daki mevcut durumun daha da derin bir krize dönüşmeden, Güvenlik Konseyi’nin uluslararası hukukun gereklerini yerine getirerek harekete geçmesi hayati önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra Yılmaz, Türkiye’nin çok taraflılığın temel taşlarından biri olarak Birleşmiş Milletler’in yeniden insanlığın umudu haline gelmesi için gereken her türlü çabaya destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

"Teşkilat bünyesindeki arabuluculuk, çatışmaları önleme, barışı koruma, terörle mücadele, göç yönetimi, sürdürülebilirlik ve çevre koruma gibi alanlarda etkin katkılar sunmak için kararlıyız" diyen Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde artan BM varlığının, bu işbirliğinin somut bir göstergesi olduğunun altını çizdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erdoğan’dan Birleşmiş Milletler’e Sert Eleştiri: Barışın Korunması İçin Acil Adımlar Şart!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!