G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,06
CNY4,81
GBP44,45
EURO/USD1,08
BIST8.872,85
Petrol74,62
GR. ALTIN3.008,40
BTC2.321.239,32

STM NETA 300: Türkiye’nin Yeni İnsansız Otonom Sualtı Aracı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

STM NETA 300, STM mühendisleri tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, insansız otonom sualtı aracının ilk üyesidir. Bu araç, 2024 yılı itibarıyla, Mayın Tespit görevine odaklanarak sahada görev alacak. STM, bu yeni teknolojiyi Saha Expo etkinliğinde tanıttı. Genel Müdür Özgür Güleryüz, STM’nin hem Türk Donanması’na hem de dost ülkelerine yönelik geliştirdiği çeşitli deniz platformlarını vurgulayarak aracın önemine dikkat çekti.

Askeri ve Sivil Görevler İçin Tasarım

STM NETA 300, askeri ve sivil görevler için tasarlanmış bir platformdur. Güleryüz, “Harp sahasında yaşanan dinamik gelişmeler, insansız hava ve deniz platformlarının kullanımının giderek yaygınlaştığını bizlere gösteriyor” diyerek, bu aracın çok yönlülüğünü ifade etti. STM NETA 300, keşif, gözetleme, istihbarat toplama gibi askeri görevlerin yanı sıra, sivil alanda jeofizik araştırmalar ve boru hatları incelemesi gibi işler için de kullanılabilecek.

Modüler ve Esnek Tasarım

STM NETA 300, modüler ve esnek tasarımıyla dikkat çekiyor. İki kişi tarafından taşınabilen bu araç, 300 metre derinlikte görev yapma kapasitesine sahiptir. 5 deniz mili hızla hareket edebilen STM NETA 300, 24 saate kadar görev yapabilen bir batarya ile donatılmıştır. Güleryüz, “Bu aracın ilk görevi mayınların tespiti, sınıflandırması ve teşhisi olacak” diyerek aracın temel işlevini açıkladı.

Caydırıcılık ve İhracat Potansiyeli

Güleryüz, STM NETA Ailesi’nin Mavi Vatan‘daki caydırıcılığı artıracağını ve dost ülkeler için yüksek ihracat potansiyeli sunacağını belirtti. “Daha derinlerde ve farklı harekat nevilerinde görev yapabilecek orta ve iri sınıf insansız sualtı araçlarımızı da geliştirmeyi hedefliyoruz” ifadesiyle, gelecekteki projelere de ışık tuttu.

Gelişmiş Teknolojik Özellikler

STM NETA 300, yandan taramalı sonar ve boşluk doldurma sonarı ile donatılmıştır. Bu sayede, mayın tehlikesinin olduğu deniz alanları etkili bir şekilde taranabilir. Ayrıca, sentetik açıklıklı sonar (SAS) entegrasyon opsiyonu ile daha geniş tarama alanı ve yüksek yatay çözünürlük elde edebilme kapasitesine sahiptir.

Tam Donanımlı Bir Araç

STM NETA 300, 70 kg‘lık temel konfigürasyondan 85 kg‘ye varan farklı konfigürasyon seçenekleri sunar. Bu özellikleri sayesinde, arama ve kurtarma harekâtlarında da başarılı bir şekilde görev alabilir.

STM NETA 300, Türkiye’nin insansız sualtı araçları alanındaki yetkinliğini artıracak önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Güleryüz, “Çok yakın zamanda bu görüntüleri de paylaşacağız” diyerek, aracın gelişim sürecinin devam ettiğini belirtti. Türkiye’nin askeri denizcilik alanındaki liderliğini pekiştirecek bu teknoloji, hem askeri hem de sivil görevlerde büyük bir potansiyele sahip.

STM NETA 300’ün Öne Çıkan Özellikleri

  • STM NETA 300, 300 metre derinlikte görev yapabiliyor.
  • Yüksek otonomi ve özgün yazılımı sayesinde hem askeri hem sivil kullanıma uygun.
  • Yandan tarama sonarları ve hassas navigasyon sistemleri ile yüksek doğrulukta veri elde edebiliyor.
  • 24 saate kadar görev süresi ve 5 deniz mili hız kapasitesi ile su altında geniş bir alanı tarayabiliyor.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
STM NETA 300: Türkiye’nin Yeni İnsansız Otonom Sualtı Aracı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!