G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,10
CNY4,81
GBP44,59
EURO/USD1,08
BIST8.654,39
Petrol74,02
GR. ALTIN3.007,13
BTC2.321.692,39

Anayasanın İlk Dört Maddesine Yorumuyla Gündem Yaratan İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu: “Değişiklik Olabilir!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Barosu’nda Yeni Dönem: İbrahim Özden Kaboğlu’nun Açıklamaları Tartışma Yarattı

İstanbul Barosu’nun yeni başkanı İbrahim Özden Kaboğlu, göreve geldiği günde, anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı. Kaboğlu, "Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir" ifadesini kullandı. 1995 ve 2001 yıllarında gerçekleştirilen anayasa değişikliklerine atıfta bulunarak, “1995’te, başlangıç kısmındaki ırkçı ifadeler çıkartıldı. 2001 değişikliğinde ise madde 14’e İnsan Hakları’na dayanan, laik ve demokratik cumhuriyet kavramı dahil edildi ve tanımı yapıldı” dedi.

Açıklama İçin Yeni Bir Yanıt Geldi

Kaboğlu’nun bu açıklaması geniş tepkilere neden olduktan sonra, akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden ek bir açıklama yaptı. Kaboğlu, kamuoyunu bilgilendirirken şu ifadeleri kullandı: “Saygıdeğer kamuoyu, İstanbul Barosu’nun kıymetli üyeleri, 20 Ekim akşamı İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu sonrası hukukçulara yaptığım kısa değerlendirme ardından, Anayasa’nın ilk dört maddesi üzerine bir kara çalma kampanyası başlatıldı. Seçim sürecinde hakkımda yürütülen gerçek dışı söylemlere karşı yaptığım teknik açıklama, siyasi bir zemine çekilmiş, bağlamından koparılmış ve anlaşılamamıştır.”

Anayasanın Savunuculuğu Vurgulandı

Kaboğlu, açıklamalarının devamında, “İlk üç madde, ülke, toplum ve devlet üçlüsünü kucaklayan kurallar bütününün sacayağıdır. Değiştirilmesinin teklifi dahi olanaksızdır. İfadelerimin kurucu irade ile sürekli çatışma içerisinde olan kişi ve kurumların beyanlarıyla ortaklaştırılması ne doğru ne de iyi niyetli bir yaklaşım.” dedi. Bu konuda toplumdaki hassasiyetin farkında olduğunu belirten Kaboğlu, “Bu hassasiyetle, ülkede yapılan anayasal tahribata karşı durmaya ömrünü adamış bir hukuk insanıyım. Bu bağlamda, devraldığımız görevin sorumluluğuyla, Anayasa’nın en net savunuculuğuna devam edeceğiz. Ayrıca, avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek ve genç meslektaşlarımızın gündemini öncelikli hale getirmek için çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Anayasanın İlk Dört Maddesine Yorumuyla Gündem Yaratan İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu: “Değişiklik Olabilir!”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!