G-QXXHXL9JW0
USD34,22
EURO37,06
CNY4,81
GBP44,51
EURO/USD1,08
BIST8.654,39
Petrol74,01
GR. ALTIN3.003,70
BTC2.312.380,44

Alevi-Bektaşi Kültürü için Para ile Yarışma! Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, düzenleyeceği yeni bir yarışma ile ilgili tartışmaları alevlendiriyor. Cemevi Başkanlığı, ‘Alevi-Bektaşi Deyiş, Nefes, Semah, Duaz-ı İmam ve Muharremiyye Güzel Okuma Ses Yarışması’ organize edeceğini açıkladı.

### AMAÇ KÜLTÜREL İLGİYİ ARTIRMAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yarışmanın amacının Alevi-Bektaşi kültürü ve inanç sistemine olan ilginin artırılması, bu değerlerin daha geniş kitleler tarafından tanınması, katılımcıların sanatsal yeteneklerini geliştirmeleri ve Alevi-Bektaşi müziğinin zenginliğinin öne çıkarılması olduğunu belirtti. Ayrıca, bu yarışma sayesinde yeni ve güçlü seslerin tanınmasının sağlanacağı da ifade edildi.

Yarışmaya katılmak isteyenlerin belirli şartları yerine getirmesi gerektiği belirtiliyor:

– Yarışmaya başvuru tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş ve 50 yaşına girmemiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları katılabilir.

– Seçici Kurul Üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda yönetici ya da personel olarak görev yapanların ve bunların birinci derece akrabalarının katılması yasaktır.

### ÖDÜLLER AÇIKLANDI

‘Alevi-Bektaşi Deyiş, Nefes, Semah, Duaz-ı İmam ve Muharremiyye Güzel Okuma Ses Yarışması’nda birbirinden değerli ödüller verilecek. Birinciye 50 bin TL, ikinciye 35 bin TL, üçüncüye 25 bin TL, jüri özel ödülü olarak 20 bin TL, ve mansiyon ödülü olarak da üç katılımcıya 15 bin TL verileceği bildirildi.

### TEPKİLER YÜKSELİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenecek bu yarışmaya karşı çıkanlar arasında CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan da yer alıyor. Akdoğan, deyiş, nefes, semah, duaz-ı imam kelimelerinin parayla ilişkilendirilmesini eleştirerek, şu ifadeleri kullandı:

– “Bu Alevi ve Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın bir asimilasyon merkezi olduğunu sürekli vurguladık, şimdi bir kez daha bunu görüyoruz. Bu yükümlülüğü eğlenceye çeviriyor musunuz, Sayın Bakan? Bu absürtlüğe son vermelisiniz. Deyişler Alevilerin yol göstericisidir. Semah, Alevilerin ibadet biçimidir. Aleviler ruhlarını duazlarla arındırır. Tarih boyunca maruz kaldıkları haksızlıkların ardından, onlara böyle bir incitme yetkisini nasıl verirsiniz?”

– “Dünya malı peşinde koşmayan, ‘Bütün dünya senin olsun, bir dost, bir post yeter bana’ diyen bu insanları parayla düzenlenen yarışmalarla tavlamayı mı düşünüyorsunuz? Deyişlerin ya da duazların kalitesini belirlemek gibi bir durum söz konusu olamaz. Semahı düzgün dönen ya da kötü dönen şeklinde bir ayrım da yaratamazsınız. Bunların gerçek ölçüsü, Alevilerin iç dünyasında gizlidir. En kötü sesle söylenen bir deyiş, iyi kalpli birinin diliyle dile geldiğinde ruhu doyururken; en güzel sesle ifade edilen ancak kötü niyetle yaklaşılan bir deyiş, kulakları dahi rahatsız edebilir.”

– “Ruhunu arındırmamış bir insan, tüm vücut yeteneklerine sahip olmasına rağmen semah dönemez. Bu gerçekleri bilmiyorsunuz, bilmediğiniz alanlarda müdahale etmeye kalkıyorsunuz. Bu yarışma absürtlüğüne bir son vermeniz gerekiyor. Ayrıca, bu Cemevi Başkanlığı adındaki kurumu da kapatmalısınız. Böylece hiç kimse, bu tür sorumsuz davranışlarda bulunmaya cesaret edemez.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Alevi-Bektaşi Kültürü için Para ile Yarışma! Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!