G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,22
CNY4,82
GBP44,94
EURO/USD1,09
BIST8.793,61
Petrol73,17
GR. ALTIN2.998,46
BTC2.345.883,31

Uzmanından uyarı: Okul çantaları sırt ve bel ağrısına yol açabilir!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, okulların açılmasıyla özellikle ilkokul ve ortaokula giden çocuklarda sırt ve bel ağrısı şikayetlerinin arttığını belirtti.

Nar, öncelikle çanta seçiminin önemli olduğunu vurgulayarak, çantaların kol desteklerinin omuzlara iyi oturması gerektiğini söyledi. Vücudun ön tarafına gelen, kollukları birbirine bağlayan kemeri olan çantaların tercih edilebileceğini kaydeden Nar, kemerlerin iliklendiğinde çantanın yükünü göğse sabitlediğini ve böylece yükün eşit şekilde dağıldığını belirtti. Diğer türlü çantanın yükünün arkaya doğru taşınacağını ifade eden Nar, çantanın kamburumuza gelmesi gerektiğini ancak gençlerin çantaları uzatarak belin altında taşıdıklarını ve bu durumun sırt ve bel ağrısına yol açabileceğini söyledi.

Opr. Dr. Nar, çantanın hafif olmasının önemini vurgulayarak bazı okullarda fasikül sistemine geçildiğini belirtti. Mayıs ve haziran aylarında işlenen konuların tek kitapta yer almasıyla eylül ayından itibaren fasiküller halinde taşındığını anlatan Nar, ideal okul çantasının ağırlığının 5 kilogram olması gerektiğini ve 8 kilogramı geçmemesi gerektiğini ifade etti.

Nar, sırt ve bel ağrısı için esneme hareketlerini önerdiklerini belirtti. Öğrencilerin tahta ve bilgisayar gibi sabit noktalara uzun süre baktıklarında boyun ve sırt kaslarının gerilebileceğini dile getiren Nar, bu nedenle saat başı egzersiz yaparak hareket etmelerini tavsiye etti.

Ağır yük taşımanın bacak ağrılarına, yürüyüş bozukluklarına neden olabileceğini belirten Nar, vücut ağırlık merkezinin değişebileceğini ve çantanın doğru taşınması gerektiğini söyledi. Yanlış kullanılan çantalarda ağırlığın vücut ağırlık merkezinden uzaklaşmasıyla yere basış şeklinin değiştiğini ifade eden Nar, bu durumun ayak, ayak bileği, baldır, diz, kalça ve bel ağrısına yol açabileceğini belirtti.

Nar, bu tür ağrı şikayetleriyle başvuran hasta sayısında artış olduğunu dile getirdi. Ailelerin bu ağrıları büyüme ağrılarıyla karıştırabileceğini belirten Nar, doğru çanta seçimi, çantanın doğru taşınması ve içeriğinin ayarlanmasının önemli olduğunu söyledi. Çocukların spora teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Nar, derslerde uzun süre sabit duran çocukların teneffüslerde esneme hareketleri yaparak ağrılarını azaltabileceklerini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uzmanından uyarı: Okul çantaları sırt ve bel ağrısına yol açabilir!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!