G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,28
CNY4,81
GBP44,76
EURO/USD1,09
BIST8.860,30
Petrol74,11
GR. ALTIN2.930,47
BTC2.294.096,34

Lübnan’da Çocuklar Savaşa Kurban Ediliyor: 1.2 Milyon Kişi Göç Etti, Eğitim ve Sağlık Krizi Kapıda!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’in Lübnan’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, sivil halk arasında büyük bir göç dalgasına neden oldu. Bu durumun en yoğun yaşandığı mekanlardan biri başkent Beyrut olurken, halk kuzeye doğru da akın etmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı’nın İcra Direktörü Yardımcısı Carl Skau ve UNICEF İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban, bu süreçte Hollanda’nın doğusundaki Zahle şehrinde, çatışmalar nedeniyle göç eden ailelerin barındığı bir okulu ziyaret etti. Ziyaret sırasında Chaiban, son üç haftadır Lübnan’da şiddetin korkunç bir şekilde arttığını ve bu durumun özellikle çocuklar üzerinde çok olumsuz etkiler yarattığını vurguladı. Çatışmaların, barış yerine savaş ortamına dönüştüğünü ifade etti.

Chaiban, Lübnan’daki saldırıların başlamasından bu yana yerinden edilen 1,2 milyon kişinin, 400 bini ise çocuklardan oluştuğunu belirtirken, birçok mağdurun akrabalarının yanına yerleşmeyi tercih ettiğini, yine bazılarının ise barınma merkezlerinde kaldığını dile getirdi. BM merkezlerinde kalan çocuklara psikolojik destek sağlandığını ortaya koyan Chaiban, ülkenin asıl ihtiyacının ise insan hakları ihlallerinin durdurulması, sivillerin ve sivil yapının korunması ve bir an önce ateşkes sağlanması olduğunu kaydetti.

Chaiban, en fazla etkileyici unsurlardan birinin, bu çatışmanın üç haftadır devam etmesi ve bu süreçte on binlerce çocuğun eğitimden mahrum kalması olduğunu bildirdi. Ayrıca, devlet okullarına ulaşımın ya mümkün olmadığını, ya da savaş nedeniyle hasar gördüğünü veya sığınak olarak kullanıldığını ifade etti. Çocukların eğitim kayıplarının, potansiyel olarak kaybolan bir nesil riskini beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Yerinden edilen çocukların aşırı kalabalık okullarda iki veya üç ailenin bir sınıfta kalmak zorunda olduğunu belirten Chaiban, bin kişinin sadece 12 tuvaleti kullanmak zorunda olduğunu vurguladı. Bu durum, eğitim alanında yaşanan ciddi sorunları daha da artırmakta. Saldırılar neticesinde, 100’den fazla sağlık ocağının hizmet dışı kaldığını ve 12 hastanenin de ya tamamen kapandığını ya da sadece kısmi olarak hizmet verdiğini bildirdi. Ayrıca, su altyapısının da saldırıların hedefi olduğunu ifade eden Chaiban, son üç hafta içerisinde yaklaşık 350 bin kişinin su ihtiyacını karşılayan 26 su deposunun hasar gördüğünü ekledi.

Chaiban ve Skau ortak bir açıklama yaparak, uluslararası insancıl hukukun gerekliliklerine uyulması gerektiğini ve tüm tarafların siviller ile sivil altyapının korunmasına öncelik vermesi gerektiğini vurguladı. Okulların, hastanelerin, su sistemlerinin korunması ve çatışma alanlarından kaçan siviller için güvenli yolların sağlanması konusunu da ele aldılar. Hiçbir çocuğun yerleşim yerlerinde patlayıcı silahlara maruz kalmamaları gerektiğini belirterek, hayat kurtarıcı yardım ulaştıranların da mutlaka korunması gerektiğini ifade ettiler.

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, 8 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 2,309’a, yaralananların ise 10,782’ye ulaştığı belirtildi. Bu rakamlar, savaşın ne denli yıkıcı ve acımasız olduğunu gözler önüne sererken, bölgedeki insani kriz durumunun ne kadar derinleştiğini de açıkça ortaya koymaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Lübnan’da Çocuklar Savaşa Kurban Ediliyor: 1.2 Milyon Kişi Göç Etti, Eğitim ve Sağlık Krizi Kapıda!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!