MHP Genel Başkanı, Meclis Açılışında DEM Partisi’ne Mesaj Gönderdi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis’in yeni yasama yılı açılışında DEM Parti milletvekilleriyle tokalaşarak, “Uzattığım el, ‘Türkiye partisi olun’ teklifidir; milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır” ifadelerini kullandı. Bu, Cumhur İttifakı’nın yeni siyaset stratejisinin ilk adımını temsil ediyordu. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise bu duruma karşılık vererek, “DEM Parti zaten bir Türkiye partisidir” açıklamasında bulundu.
Ancak, milletvekillerinin Meclis’e sunduğu kanun teklifleri, DEM Parti’nin iddiasını tersine çevirerek, “Öcalan partisi” olduğu gerçeğini gözler önüne serdi. Grup başkan vekillerinin oluşturduğu teklif, terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı cezaevinden tahliyesini öneriyor. Bunun ardından, 55 milletvekili de hem tahliye hem de cezanın infazına ara verilmesini istemeyi içeren toplamda 110 ayrı kanun teklifi hazırladı.
Meclis’e Sunulan Kanun Teklifleri
Tüm bu teklifler, 8 Ekim 2024 tarihinde TBMM Başkanlığı tarafından Adalet Komisyonuna iletildi. Teklifler, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olan ya da toplamda 25 yıl cezaevinde kalan hükümlülerin tahliyesini öngörüyor. Bu kapsamda, 16 Şubat 1999’dan beri İmralı’da tutuklu bulunan Öcalan da bulunuyor.
Yasa değişiklikleri, Terörle Mücadele ve Ceza-Güvenlik Tedbirleri Kanunlarında revizyon yapılmasını öneriyor. Bu değişiklikle, “Haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olanların veya infazı ağırlaştırılmış müebbet hapse dönüştürülenlerin cezalarının infazının 25. yılından itibaren koşullu salıverme değerlendirmesi yapılır” maddesi de yasaya ekleniyor.
Bahçeli’nin Yakın Çalışanlarından Açıklamalar
Devlet Bahçeli’nin yakın çalışma ekibinden MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, DEM Parti ile ilgili yeni döneme dair değerlendirmelerde bulundu. Yıldız, “Türkiye partisi oldukları takdirde konuşulur, kendilerini terör ve bölücülük belasından kurtarmaları gerekir; sonrası kolaydır” dedi. Serbestiyet’in sorularını yanıtlayan Yıldız, bu durumu daha derin bir perspektiften değerlendirdi: "Bunun sadece bir tarafının çekiştirilip, ‘Anayasa için, seçim için yapılıyor’ şeklinde yorumlanması bizim gözümüzde oldukça yüzeysel. Terör ve bölücülük, Türkiye’nin enerjisini 40 yıldan fazla bir süre boyunca sömürdü. Bu mesele gerçekten çok önemli."