G-QXXHXL9JW0
USD34,29
EURO37,51
CNY4,85
GBP44,83
EURO/USD1,09
BIST8.914,06
Petrol78,72
GR. ALTIN2.920,66
BTC2.121.621,56

Nükleer Savaşın Tanıkları: Nihon Hidankyo 2024 Nobel Barış Ödülü’nü Kazandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 Nobel Barış Ödülü Sahibi Açıklandı

2024 Nobel Barış Ödülü, dünya çapında "nükleer silahlardan arındırılması" konusundaki çalışmalarıyla Japon kuruluşu Nihon Hidankyo’ya verildi. Norveç’in başkenti Oslo’daki Norveç Nobel Enstitüsü’nde gerçekleştirilen basın toplantısında ödül sahibi duyuruldu.

Toplantıda, "Hibakuşa" olarak da bilinen Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından hayatta kalanların oluşturduğu bu taban hareketinin ödüle layık görüldüğü belirtildi. Açıklamada, bu grubun nükleer silahlardan arınmış bir dünya için verdikleri mücadelenin yanı sıra, nükleer silahların bir daha kullanılmaması gerektiğine dair tanıklıklarının önemine dikkat çekildi.

Nihon Hidankyo üyelerinin, atom bombası saldırılarının ardından nükleer silahların yıkıcı insanî etkileri hakkında farkındalık yaratmak adına özverili bir şekilde çalıştıkları vurgulandı. Zamanla nükleer silahların kullanımını ahlaki açıdan kabul edilemez hale getiren güçlü bir uluslararası normun geliştiği, bu normun da "nükleer tabu" olarak kabul gördüğü aktarıldı.

Açıklamada, Hiroşima ve Nagazaki’de atom bombalarından hayatta kalanların tanıklıklarının eşsiz olduğu kaydedildi. Bu tanıkların, kendi deneyimlerine dayanarak oluşturdukları eğitim kampanyaları ve nükleer silahların yayılması ile kullanımına karşı olan uyarılarının, dünya genelinde nükleer silahlara karşı geniş bir muhalefet geliştirilmesine katkı sağladığı ifade edildi.

Norveç Nobel Komitesi’nin açıklamasında, "Yaklaşık 80 yıldır savaşta hiçbir nükleer silah kullanılmaması cesaret verici bir gerçek. Nihon Hidankyo ve Hibakuşa’nın olağanüstü çabaları, nükleer tabu anlayışının yerleşmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu nedenle, bugünkü nükleer silah kullanımına karşı bu tabunun baskı altına alınması endişe vericidir." denildi.

Süregelen savaş ve çatışmalarda nükleer silahların kullanılmasına dair tehditlerin sürdüğü vurgulanan açıklamada, bu ödülün, nükleer silahların yıkıcılığını hatırlatmak amacıyla nükleer silahlardan arınmış bir dünya hedefleyen bu kuruluşa verildiği belirtildi.

Geçtiğimiz yıl, 2023 Nobel Barış Ödülü’nün, İran’da "baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolayısıyla" cezaevindeki aktivist Nergis Muhammedi’ye verildiği hatırlatıldı. Komitenin bu yıl Nihon Hidankyo’ya verdiği ödülle, yaşadıkları acı deneyimleri barışın korunması için kullanmayı seçen ve nükleer silahların olmadığı bir dünya için mücadele eden kişilerin onurlandırılmasının amaçlandığı bildirildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Nükleer Savaşın Tanıkları: Nihon Hidankyo 2024 Nobel Barış Ödülü’nü Kazandı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!