G-QXXHXL9JW0
USD34,60
%0.13
EURO36,26
%-0.12
EURO/USD1,05
%-0.32
BIST9.659,96
%0
Petrol72,47
%-0.17
GR. ALTIN2.924,59
%0.23
BTC3.282.776,19
%1.77
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Fay Hattında Şok Gelişme: Erkenek Fayı’nda Tarihi Deprem İzleri Keşfedildi!

Fay Hattında Şok Gelişme: Erkenek Fayı’nda Tarihi Deprem İzleri Keşfedildi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim İnsanları, Doğu Anadolu Fay Zonu’ndaki İncelemelerini Tamamladı

Dokuz Eylül ve Fırat üniversitelerinden bilim insanları, TÜBİTAK destekli "Doğu Anadolu Fay Zonu’nun Erkenek ve Sürgü Segmentlerinin Özelliklerinin Çok Disiplinli Olarak Araştırılması" projesi çerçevesinde Adıyaman’a bağlı Gölbaşı ilçesindeki Ozan köyünde saha çalışmaları gerçekleştirdi.

İnceleme ekibi, yaklaşık 40 metre uzunluğunda ve 4 metre derinliğinde bir hendek açarak, burada Erkenek Fayı’nın kırıldığını tespit etti. Araştırmalar sonucunda fay üzerinde üç büyük depremin izlerine ulaşılması sağlandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, projenin paliosismoloji yöntemini kullanarak fayın içinde yer alan eski deprem izlerini incelemek amacıyla yapıldığını belirtti.

Sözbilir, projenin hedeflerinden birinin, bu fayın deprem tekrarlama periyodunu bulmak ve 6 Şubat 2023 depremlerinden önceki depremin yaşını belirlemek olduğunu açıkladı. Ayrıca, bölgenin Erkenek Fayı’nın yüzeydeki kırılma noktalarından biri olduğu ifade edildi.

Prof. Dr. Sözbilir, şu bilgileri paylaştı:

“6 Şubat’taki ilk depremde dört farklı fay kırıldı. Bunlar Narlı, Erkenek, Pazarcık ve Amanos segmentleriydi. Çelikhan’ın kuzeyinden, Hatay’a kadar uzanan bu dört fay parçası birleşerek 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana getirdi. Ancak son günlerde bazı basın organlarında Erkenek Fayı’nın kırılmadığına dair yanlış bilgiler yer alıyor. Şu anda bulunduğumuz yer Erkenek Fayı üzerinde. Burada açtığımız hendekle 6 Şubat depreminde fayın kesin olarak kırıldığını gözlemleyebiliyoruz. Yüzeydeki kırıklar da bunu destekliyor; dolayısıyla Erkenek Fayı’nın tamamının burada kırıldığını görebiliyoruz.”

Ayrıca, bu fayın yakın gelecekte yeniden deprem üretme olasılığının olmadığını vurgulayan Sözbilir, “En az 300 ile 400 yıl sonra bir büyük deprem olma ihtimali var. Şu anda Erkenek Fayı’ndan kaynaklanan herhangi bir tehlikenin kalmadığı düşünülüyor.” dedi.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy ise açtıkları hendekte deprem kırıklarını incelediklerini belirtti.

Aksoy, “Henüz tam yaşlarını belirleyemediğimiz eski depremleri görmeyi amaçlıyorduk. Hendekte 6 Şubat 2023 depremlerine ait yüzey kırıklarını gördük fakat daha önce burada başka depremler olup olmadığını da tespit etmek istiyoruz. Elde ettiğimiz örnekler laboratuvara gönderildi; amacımız kaç yılda bir deprem meydana geldiğini belirlemek.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Gölbaşı Kaymakamı Tarık Buğra Seyhan, ilçede bilim heyeti tarafından hendek açılarak, deprem fayları üzerinde çalışıldığını ve bu çalışmalar sayesinde depremlerin yaşlarının tespit edileceğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fay Hattında Şok Gelişme: Erkenek Fayı’nda Tarihi Deprem İzleri Keşfedildi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!