G-QXXHXL9JW0
USD34,22
EURO37,51
CNY4,84
GBP44,80
EURO/USD1,10
BIST9.132,30
Petrol76,46
GR. ALTIN2.877,92
BTC2.133.467,78

RTEÜ ve Kırıkkale Üniversitesi’nden Alzheimer Tedavisinde Devrim Yaratan Yeni Keşif!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

RTEÜ ve Kırıkkale Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, 2017 yılında başladıkları madde sentezlemeleri sonucunda yeni bir etken madde keşfetti. RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Cihan Kantar, Prof. Dr. Nimet Baltaş, Prof. Dr. Selami Şaşmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Günay Kaya Kantar ile Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Türk tarafından yürütülen çalışmada, yeni keşfedilen maddenin, piyasada satılan ve Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların etken madde özelliklerine sahip olduğu belirlendi.

Mevcut ilaçlardan daha etkili olan ve daha az yan etkiye sahip olduğu keşfedilen madde ile ilgili bilim insanları, gerekli inceleme ve raporlamalar sonrası patent başvurusunda bulundu. Türk Patent Enstitüsü tarafından 2020 yılında ‘Alzheimer tedavisi için asetilkolinesteraz inhibitörleri’ olarak tescillenen etken maddenin, hastalığın ilaçlı tedavisine yardımcı olması hedefleniyor.

Yeni etken maddenin daha etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cihan Kantar, çalışmanın 2017 yılında başladığını ve 8 madde sentezlediklerini belirtti. Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların maddelerinden daha etkili ve minimum yan etkili bir madde keşfettiklerini vurgulayan Kantar, yerli bir ilaç üretmeyi hedeflediklerini ve çalışmalarının devam edeceğini açıkladı.

Prof. Dr. Nimet Balta ise piyasada var olan ilaçların Alzheimer hastalığının tedavisinde rol aldığını belirtirken, ekibin keşfettiği sentez maddesinin daha az toksik özellik gösterdiğini ve sağlıklı hücreler üzerinde daha az etkili olduğunu ifade etti. Bu yeni etken maddenin semptomları geciktirme özelliğine sahip olduğunu belirten Balta, çalışmalarının devam etmekte olduğunu söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
RTEÜ ve Kırıkkale Üniversitesi’nden Alzheimer Tedavisinde Devrim Yaratan Yeni Keşif!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!